Magából kikelve kiabált Tarlós

A hajléktalanok némán tiltakoztak, Tarlós hevesen bizonygatta a városvezetés szociális érzékenységét, a kerületek lapultak. Zugló pedig csendben felülírta a múltat. 

Hatéves koromban én is tudtam írni három sort – kiabált magából kikelve Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén A Város Mindenkiért Egyesület aktivistáinak transzparenseire mutogatva, majd még hozzátette: felelősség nélküli emberek heccelik a hajléktalanokat.

Mivel az egyesület szóvivője nem kapott szót, így Csuhai Ágnes levelét Csárdi Antal (LMP) képviselő olvasta fel.

Ebben újra kifejtették, hogy „az utcai élet kényszerhelyzet, amelynek az oka a szegénység, a munkanélküliség és a felelős lakáspolitika hiánya. A túlzsúfolt tömegszállók nem jelentenek megoldást. Ráadásul a hajléktalanellátó-rendszer nem is tud mindenkinek helyet biztosítani. A téli időszakban a fekhely nem feltétlenül jelent ágyat, csak egy földre terített matracot vagy szivacsot az éjjeli menedékhelyeken".

Tarlós István válaszul reális lehetőséget, megvalósítható ötleteket kért az egyesülettől, ám Csárdi felvetését egy esetleges szociális bérlakásprogramról – realitások hiányában – elutasította. De Tarlós szerint téved az, aki úgy gondolja, hogy a jelenlegi városvezetés üldözni akarja a hajléktalanokat.

2013 októbere óta mégis több mint 450 esetben indult szabálysértési eljárás hajléktalanok ellen „közterületen való életvitelszerű tartózkodás" miatt, de ennek többszöröse azon esetek száma, amikor rendőrök és közterület-felügyelők elzavarták a hajlék nélkülieket.

– Nem elegáns visszaélni a főpolgármesteri pulpitus és a tiltakozók közötti 2 méteres szintkülönbséggel – jegyezte meg Horváth Csaba (MSZP) képviselő, aki úgy vélte, hogy a tiltás korszerűtlen és eredménytelen eszköz a hajléktalanprobléma megoldására. De sem a tiltakozás, sem a heves szópárbaj nem akadályozta meg a közgyűlést, hogy megszavazza a hajléktalanrendelet módosítását.

Mint emlékezhetünk, a fővárosi közgyűlés 2013-ban fogadta el a hajléktalanrendeletet, amelyben szinte egész Budapesten szabálysértésnek minősítette az életvitelszerű közterületi tartózkodást. Az alapvető jogok biztosának kezdeményezése alapján a Kúria idén januárban tíz kerület – II., IV., IX., X., XIII., XIV., XVI., XVII., XXI., XXII – esetében törvénysértőnek találta a közterület-kijelöléseket.

Ha a közgyűlés ma nem fogadta volna el a módosítást, akkor a rendelet május végén hatályát veszítette volna. De megszavazták. Az érintett tíz kerületből hét ismételten kijelölte – némileg csökkentett területtel – a tiltott zónákat. A XIII., a XIV. és a XXII. viszont nem jelölt ki új területeket.

A legmesszebb kétségtelenül Zugló ment, ahol az előző ciklusban az összes kerületi tulajdonú közterületen tilos volt az életvitelszerű közterületi tartózkodás, mostantól sehol sem az.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.