Pokorni meghátrált, de Mádl teret akkor is szeretne

Két másik helyszínt javasol Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere, olyanokat, melyeket Mádl Ferenc volt államfőről lehetne elnevezni azután, hogy a Fővárosi Közgyűlésben – a helyi lakosok tiltakozása miatt is – levették a napirendről az út átnevezését.
Két új helyszínt javasol elnevezni Mádl Ferenc néhai köztársasági elnökről Budapesten Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere – írja az Origo. A politikus a BAH-csomópontot vagy a kerületi önkormányzat előtti, nemrég felújított kis teret javasolja átnevezni, és az erről szóló előterjesztést hamarosan az önkormányzati képviselő-testület elé terjeszti – mondta az Origónak.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén szavazott volna arról, hogy Buda egyik fő közlekedési útvonalát, a Hegyalja utat átnevezzék Mádl Ferenc útra, ezzel állítva emléket a 2011-ben elhunyt volt köztársasági elnöknek, Budapest díszpolgárának.

Ám az előterjesztők - Szeneczey Balázs és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesek – a szavazás előtt visszavonták a javaslatot, mivel Tarlós István főpolgármester jelezte, hogy Mádl Ferenc özvegye, Mádl Dalma nem járul hozzá. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy előzőleg a Liberálisok aláírásgyűjtést indítottak az átnevezés ellen, mondván: az adminisztrációs teherrel járna.

Nem Mádl Ferenc személye ellen van kifogásuk az aláíróknak vagy az aláírásokat gyűjtőknek – jelezte a szavazás előtt a tiltakozó petíciót kitaláló Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt politikusa. Szerinte azért indokolt a tiltakozás, mert a főváros előzetesen nem egyeztetett szinte senkivel, hanem "hirtelen felindulásból" javasolhatta a Hegyalja út átnevezését, miután kiderült, hogy – előzetesen egyeztetett módon – a XIII. kerület Göncz Árpádról városközpontot akar elnevezni.

A liberális politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a két átnevezés között az is jelentős, az emberek életét érintő különbség, hogy míg a Göncz-negyed elnevezés az utcák nevét nem érinti, emiatt senkinek sem változik a lakcíme, nem kell kicserélni a lakók okmányait, nem kell megváltoztatni a hivatalos iratokat sem, ezzel szemben a Hegyalja úton élőknek lenne ilyen kötelezettségük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.