Macsóuralom a magyar egyetemeken

Felülreprezentáltak a férfiak a hallgatói önkormányzatokban. Nincs ez másként az ELTE-n sem, ahol az oda járó hallgatók kétharmada nő, de a HÖK-vezetésben alig vannak jelen. A legdurvább helyzet azon a Tanító- és Óvóképző Karon van, melynek gólyatáborában nemi erőszak történt. A férfiklikkek részt vesznek a táborok szervezésében is, ahol kihasználják és megalázzák a friss hallgatókat.
Nem az ELTE-TÓK gólyatáborában erőszakoltak meg először valakit a táborok történetében – nyilatkozta egy lány az Indexnek. A hallgató többször részt vett az ELTE gólyatáborainak szervezésében. A portálnak azt is megírta, hogyan itatják le a frissen felvett hallgatókat a táborokban.

„A sört-bort felöntötték egy kis pálinkával, vagy valami töménnyel. Előzőleg persze kikísérleteztük, hogy lehet ezt úgy csinálni, hogy az ital ízén ez ne érződjön" – számolt be a lány a szervezők leitatási módszereiről.

A portálhoz több élménybeszámoló is érkezett, többségében nőktől. Az ELTE ÁJK két évvel ezelőtti, balatonkenesei táborában a résztvevőknek le kellett ülnie a földre, és olyan tényeket állítani, amelyek az illetővel még nem történtek meg. Az elmondottak bővelkedtek obszcén és szexista kifejezésekben.

Egy másik hallgató beszámolója szerint a Corvinus Egyetem G-karának pár évvel ezelőtti rendezvényén egy horrorkastélyt építettek az instruktorok, ahol a rémisztgetés volt a cél, de néha meg is alázták a betévedő résztvevőket. Az egyik szobában a bent lévő szervezőn egy mű férfi nemi szerv volt, melyet a szobában lévőknek "ki kellett elégíteni". Volt olyan diák, akivel ordítoztak, majd fojtogatva a falhoz nyomták, hogy vallja be, hogy buzi/leszbikus.

Az Index tucatnyi beszámolójából több dolgot le lehet szűrni. Elsősorban azt, hogy a gólyatábori feladatok szervezésében kizárólag valamiféle kifordított macsó fantázia húzódik meg. A játékok kitalálói szinte minden esetben férfiak, a gólyák többsége pedig tizenéves lány. A HÖK-ös férfi főszervezők olyanok, akik hozzá vannak szokva, hogy bármit megtehetnek. Az idősebb szervezők nyomásgyakorlással veszik rá a lányokat a feladatok teljesítésére. A női szervezők pedig (már ha vannak), asszisztálnak az egészhez, ezzel legitimálva a „jobbnál jobb" feladatokat.

A portál szerint ezek után nem meglepő, hogy a legtöbb ilyen történet az ELTE-ről került ki. Az egyetemet simán át lehetne nevezni Macsótudományi Egyetemre, elképesztően felülreprezentáltak a férfiak az egyetem vezetőségében és hallgatói önkormányzataiban, ahhoz képest, hogy az intézménybe járók nagy része nő. Az ELTE rektora férfi, nyolc karából hetet férfi dékán irányít, az EHÖK-öt férfi vezeti, és az ELTE kilenc önkormányzatából ötöt férfi vezet.

A lap konkrét példaként hozza a fonyódligeti gólyatábort, ahol K. Sz. Sándor fotós megerőszakolt egy diáklányt. A tábort öt fiú és öt lány szervezte, ami még nem is olyan rossz, de a főszervezők csak férfiak. Ehhez azt is hozzá kell fűzni, hogy az ELTE-TÓK-ra járó hallgatók 94%-a lány, ennek ellenére egy férfi vezeti a hallgatói önkormányzatot. A HÖK vezetője korábban értesült arról, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított férfi lefotózott egy hallgatót meztelenül egy rendezvény után, majd a róla készült képekkel fenyegette a lányt, de nem adta tovább az információt társainak, vagy ha tovább is adta, nem tettek semmit, hogy megelőzzék a bajt.

A nőknek egyetlen helyen van kétharmada az Index összesítése szerint, a HÖOK titkárságon. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségében viszont 9 férfi és 1 nő ül, a 24 fős választmányából 23 a férfi, és a felügyelőbizottságban is mindhárom tag férfi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.