Megvédett egy bántalmazott gyereket - meghurcolták

Lapszemlénkből: Hilton lehet a Hotel Normafából - Milliárdok a laktanyák civil őrzésére - Vádemelési javaslat Kolompár Orbán ellen - Újabb MDF-es leszámolás készül? - Vidéki lapokból


VIDÉKI LAPOKBÓL

Ma is emlegetik Patzauer Dezső lányát

A szegedi, gyógyvizű Anna-kútból folyamatosan érkező Anna-víz ma is nagyon népszerű a szegediek között. Egy időben palackozták is, ma már csak közvetlenül a kútról hozható. Folyamatos a sorállás a kút elől, van, aki csak egy-két üveggel visz gyógyvizet, van, aki ötliteres demizsonokkal érkezik. A jódos, lúgos víz többféle betegség megelőzésére, gyógyítására jó. Egyéébként a kutat 70 éve fúrták, a víz az elnevezést Patzauer Dezső lányáról, Annáról kapta 1938-ban, s e néven lett népszerűvé. (Tudósítónktól)

Megvédett egy bántalmazott gyereket - meghurcolták

Ügyészségi figyelmeztetésben részesült egy nagykörűi férfi, aki két évvel ezelőtt az egyik szolnoki, belvárosi általános iskola kerítésénél megfogott egy tizenhárom éves diákot, amikor az, kisebb társát püfölte. A gyengébb gyerek védelmére kelt Bodor Imrét rabosították. - Nem engedtem, hogy egy nyolcadikos fiú, fizikai fölényét kihasználva, terrorizálja alsós diáktársát, és ezzel olyan lelki törést okozzon, melyet a kisebb legény esetleg hónapok alatt sem hever ki. Megfogtam a karját, bevittem az iskola igazgatónőjéhez, miközben ő kirántotta a kezét, és leverte a szemüvegemet. Szinte még haza sem értem, már keresett a rendőrség, hogy a nagy gyerek szülei feljelentettek engem személyi szabadság korlátozása és könnyű testi sértés miatt. Lezárult a vizsgálat, tárgyalásra nem került sor, de olyan tortúrán, olyan megaláztatáson mentem keresztül, melyet senkinek nem kívánok – mesélte el a történetét a férfi a Szolnok megyei Új Néplapnak. (Tudósítónktól)

Új buszok Szabolcsban


Tizenöt új busszal bővült a Szabolcs Volán Zrt. járműparkja: a megye tömegközlekedését végző cég öt Credo és tíz Autosan márkájú buszt vásárolt. Az új buszokat, melyek megfelelnek a jelenlegi legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, Mátészalka és Kisvárda térségében, továbbá Nyíregyházán állítják forgalomba. A hónap végére várnak további 14 buszt, köztük tíz Solaris-t. Ez utóbbi járművek a Nyíregyházán közlekedő csuklós buszokat váltják a forgalmasabb útvonalakon - adja hírül a mai Kelet-Magyarország. (Tudósítónktól)

Adatbázissal a bicikli-tolvajok ellen


Új módszerrel próbálják visszaszo-rítani a kerékpárlopásokat Nagykanizsán. A bicikliket lefotózzák, adataikat - például alvázszámukat - nyilvántartásba veszik, így a rendőrök könnyebben azonosíthatják az ellopott, majd megtalált kerékpárokat. Ez pedig talán elrettenti a tolvajokat - írja szerdai számában a Zalai Hírlap. A tudósítás szerint az akciót szervező Teker Egyesületnél már mintegy kétszáz nagykanizsai kerékpárt regisztráltak. A lap megemlíti, hogy Zalában tavaly csaknem száz biciklilopást jelentettek be a rendőrségen. (Tudósítónktól)

Vasi ravatalozó-vita


Pár száz méter választja el Vas megyében Bobát és Nemeskocsot. Ez utóbbi falu ennek ellenére lezárja a ravatalozóját Boba előtt - áll a szerdai Vas Népében. A cikk szerint a bobai régi temetőbe 1903-ban, a nemeskocsiba 1905-ben temettek utoljára. Azóta mindkét faluban új temetőt alakítottak ki. A két régi temető között álló ravatalozó közös maradt. Olyannyira, hogy 1992-ben az akkor még egy körjegyzőséghez tartozó két település közös pénzből újíttatta fel és vásárolt hűtőberendezést. Tavaly Bobán elkészült az új ravatalozó, de abban nincs hűtő, ezért a bobaiakat a régi, közös épületbe szállították. Nemrégiben viszont kaptak egy levelet a nemeskocsi önkormányzattól, hogy a képvislőtestület a régi ravatalozó közös használatának megszüntetéséről határozott: azt a bobaiak 2009. január elsejétől nem használhatják. Bobán feltehetően megoldják a halottak új ravatalozóban történő hűtését. (Tudósítónktól)

Pécsi színházi forintok

A Pécsi Nemzeti Színház vezetése évek óta azt állítja, hogy a vidéki teátrumok közül a pécsi a legkevésbé támogatott. A baranyai megyeszékhely közgyűlése a közelmúltban megrendelte a színház pénzügyi átvilágítását, s a 4,7 millió forintért elkészített tanulmány hamarosan a testület elé kerül. Az átvilágítás megállapításait egyelőre még titkolják az érintettek, a Pécsi Újság internetes portál viszont megtudta: a közgyűlés elé kerülő anyag a színház irányítóit igazolja. Eszerint az intézmény körülményei immár a színvonalas munkát veszélyeztetik, a színház gépészete sürgős felújításra szorul, s a pécsi színészek keresnek a legrosszabbul vidéken. (Tudósítónktól)

AZ MTI LAPSZEMLÉJE - ORSZÁGOS LAPOK

Népszava: ügynöklista akár néhány százezer forintból?

A titkosszolgálatok tanulmányozzák jelenleg a Kenedi-bizottság  jelentését, amely várhatóan jövõ héten kerül a Nemzetbiztonsági  Kabinet elé - írta a szerdai Népszava.
A Kenedi János vezette bizottság egy évig vizsgálódott a rendszerváltás elõtti titkosszolgálati iratokat õrzõ szerveknél, s  jelentésüket szeptember 11-én adták át Szilvásy György  titokminiszternek - olvasható a cikkben, amely arra is rámutat, a  bizottság egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy kiderült:  megvannak azok az egyébként 2060-ig titkosított mágnesszalagok,  amelyekre az elmúlt rendszer szolgálatai vitték fel az egykori  ügynöklistáikat, illetve a célszemélyek adatait.
A mágnesszalagok tartalmát azonban a mai szolgálatok - állításuk  szerint - mûszaki okokból nem tudják aktiválni. Ezzel szemben a  Népszavának nyilatkozva Kovács Gyõzõ villamosmérnök, a Neumann János  Számítógéptudományi Társaság volt fõtitkára elmondta: csupán pénz és  elhatározás kérdése lenne, hogy kiderüljön, milyen adatok vannak,  illetve lehettek azokon a mágnesszalagokon, amelyekrõl a jelentés  említést tesz.
Mint mondja: a Szegedi Informatikai Múzeum birtokában legalább  két-három olyan - Siemens 4004/45-F típusú - olvasóberendezés van,  amely alkalmas lehet erre a munkára. Az adatok leolvasásával  szerinte tehát nem lenne probléma, legfeljebb az okozhat nehézséget,  hogy a talált adatok értelmezésére szolgáló korabeli számítógépek  már nem elérhetõk - mondta Kovács Gyõzõ, hozzátéve, az  olvasóberendezéseket ugyanakkor össze lehetne kötni valamelyik mai  számítógéppel is.
Egy, a lapnak név nélkül nyilatkozó szakember felhívta a  figyelmet arra, hogy az adatok értelmezéséhez szükséges számítógépes  programkörnyezet elérhetõsége is kérdéses, de véleménye szerint a  szolgálatok "majdnem biztosan" rendelkeznek olyan programokkal,  amelyek nem az eredeti hardveren futnak ugyan, de a mai gépekkel is  olvashatóvá teszik az adatokat.
Kovács Gyõzõ szerint egymillió forint alatt "megúszható" lenne a  géppark összeállítása, s az adatok leolvasásának megkezdése - írta a Népszava. (MTI)

Világgazdaság: Hilton lehet a Hotel Normafából

A Hilton Hotels veheti át a budapesti Hotel Normafa üzemeltetését - írta a  szerdai Világgazdaság.
A Hotel Normafa tulajdonosai - a Normafa Invest Kft. és a Soro Kft. - egyelõre nem kívántak nyilatkozni az ügyletrõl, mondván:  még nem írták alá a szerzõdést. A szállodánál viszont úgy tudják,  hosszabb távú beruházásról van szó: az új üzemeltetõ, a Hilton  két-három éven belül teljesen átalakítaná és ötcsillagos  szolgáltatásokkal bõvítené a jelenleg 62 szobás épületet - olvasható  a cikkben.
Magyarországon jelenleg két Hilton szálloda mûködik, és két  további áll fejlesztés alatt. Elõreláthatólag jövõre nyit a 216  szobás visegrádi Hilton, 2010-ben pedig Budaörsön adják át a  negyedik magyarországi Hiltont. A már mûködõ szállodák közül a  Hilton Westend saját tulajdonú, a Várban található hotel pedig a Danubius-szállodalánc részeként üzemel. (MTI)

Magyar Nemzet: milliárdok a laktanyák civil õrzésére

Több mint nyolcmilliárd forintot költene jövõre a Honvédelmi Minisztérium (HM)  õrzõ-védõ magáncégekre: az ellenzék elfogadhatatlannak tartja, hogy  nem katonák õrzik a mûködõ alakulatok helyõrségeit, a minisztérium  szerint azonban ez az olcsóbb megoldás - írta a szerdai Magyar  Nemzet.
A lap emlékeztet arra, hogy a parlament költségvetési vitájában Simicskó István (KDNP) tarthatatlannak nevezte, hogy már  nemcsak az elhagyott laktanyákat, hanem a mûködõ alakulatokat is  biztonsági magáncégek emberei õrzik.
A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a HM kifejtette: olcsóbb és  gazdaságosabb az õrzés-védelmi feladatokat külsõ vállalkozóval  végeztetni, mint a "magasan kvalifikált és speciálisan kiképzett  professzionális katonákkal". A szaktárca sajtóosztályának érvei  szerint ugyanis a katonák átlagos bérszínvonala magasabb, ráadásul a  túlszolgálatért juttatások illetik meg õket - olvasható a cikkben.
A lapnak arra a felvetésére, hogy a minisztérium épületét ennek  ellenére miért katonák õrzik, a HM úgy reagált: egyetlen olyan  objektumtípus van, amelynek õrzés-védelmét továbbra is a katonák látják el, ez pedig a stratégiai objektum. (MTI)

Magyar Nemzet: vádemelési javaslat Kolompár Orbán ellen

Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány  Önkormányzat (OCÖ) vezetõjének és három gyanúsított társának  bûnügyében - mondta el a szerdai Magyar Nemzetnek Szabó Ferenc  Bács-Kiskun megyei fõügyészhelyettes.
A tizenhárommillió forintos gazdasági bûncselekmény vizsgálatát lefolytató Vám- és Pénzügyõrség Dél-alföldi Regionális  Nyomozó hivatala két héttel ezelõtt küldte meg a vádemelési  javaslatot a Kecskeméti Városi Ügyészségnek, amelynek összesen  harminc napja (tehát még további két hete) van arra, hogy eldöntse:  vádat emel, megszünteti a büntetõeljárást, vagy további nyomozást  rendel el - olvasható a cikkben.
Kolompár Orbánt azért gyanúsítják bûncselekmény elkövetésével,  mert az általa jegyzett kiskunmajsai illetõségû Roma Kisebbségi  Érdekképviseleti Szervezet nem tud elszámolni több mint 13 millió  forintnyi állami támogatással, amelyet munkahelyteremtésre vett fel - emlékeztetett a lap. (MTI)

Magyar Hírlap: újabb MDF-es leszámolás készül?

Az MDF pártalapítványa, az Antall József Alapítvány vezetésének széke is  inog: a pártvezetésben felvetõdött a fõigazgató leváltása - írta a  szerdai Magyar Hírlap.
Kiss Gábornak, az alapítvány fõigazgatójának munkáltatója Antall József özvegye, Fülepp Klára, aki azonban - mint a lapnak  elmondta - nem értene egyet ezzel a kezdeményezéssel.
Elégedett vagyok Kiss Gábor munkájával, semmiképpen sem egyeznék  bele leváltásába - mondta a Magyar Hírlapnak Antall Józsefné arra a  felvetésre reagálva, hogy mi történne, ha Dávid Ibolya pártelnök  Kiss Gábor leváltásának szándékával keresné meg.
A lap úgy tudja, Kiss leváltásának lehetõsége azért vetõdött fel  a pártvezetésben, mert bár az alapítvány munkatársai nem vettek  részt az elnökválasztási kampányban, de inkább az MDF-bõl már kizárt Almássy Kornéllal, mint Dávid Ibolyával szimpatizáltak. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.