Ma játsszuk le a szerbekkel a menekültkérdést

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely felhatalmazza a kormányt, hogy meghatározza azon országok körét, ahonnan nem fogadunk menekülteket. E döntés megadja az alaphangot a mai magyar–szerb kormányülésre. Már a parlament előtt van a kerí­tésépítést megalapozó javaslat is. Az elcsigázott menekültek meg csak jönnek, amíg tehetik.
Mozgalom alakult Szegeden a migránsok megsegítésére: civilek élelmiszert, ruhát osztanak nekik a pályaudvar előtt. Megesik, hogy az elcsigázott menekültek – miután kiengedik őket a határrendészeti kirendeltségről – szinte kitépik az önkéntesek kezéből a szendvicset, a gyümölcsöt. Az illegális határátlépőket a regisztráció után beosztják valamelyik befogadóállomásra, és kapnak egy igazolást, amellyel ingyen utazhatnak addig. Ha van mivel, mert még az utolsó esti vonat indulása után is hozzák őket a határrendészetről a vasútállomásra. A menekültek persze nem a befogadóállomások, hanem Nyugat-Európa felé akarják venni az irányt, és várják, hogy a már ott lévő ismerőseik pénzt utaljanak.
Szeged hétfő éjjel. A menekülteket még az utolsó vonat indulása után is a vasútállomásra viszik
Szeged hétfő éjjel. A menekülteket még az utolsó vonat indulása után is a vasútállomásra viszik
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Közben az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben határozza meg a biztonságos országok körét, vagyis azokét, ahonnan nem fogadunk menekülteket. A döntés megadja az alaphangot a magyar–szerb kormányülésre, amelyet ma tartanak Budapesten, hiszen a kormány elsősorban Szerbiát akarja menekültügyi szempontból biztonságosnak minősíteni. Annak ellenére, hogy a szerb menekültügyi ellátórendszer alig működik: déli szomszédunk 2008 óta összesen tizen¬nyolc menedékkérőnek adott védelmet a 28 ezer kérelmező közül, akinek jelentős része háborús övezetekből érkezett. Szerbiáról korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Kúria is úgy foglalt állást. hogy nem biztonságos a menekültek számára.

A kormányülés fő témája nyilvánvalóan a határszakasz magyar oldalára szánt kerítés lesz – amelynek hírére továbbra is özönlenek a menekültek Szerbia felől. Tegnap csak reggel 9-ig több mint ötszázan jöttek, s a szerb rendőrök nem is próbálják feltartóztatni őket. Ugyanakkor Pintér Sándor belügyminiszter tegnap osztrák és szerb kollégájával nyilatkozatot írt alá arról, hogy fokozzák a 2011 óta folyamatos háromoldalú együttműködést a határellenőrzéseknél, valamint az embercsempészet elleni fellépésben, haladéktalanul megszervezik a rendszeres közös határ menti járőrszolgálat ellátását a Szerb Köztársaság területén mind a magyar-szerb, mind a szerb-macedón határszakaszon.

Hazánk csaknem nyolcmillió euró (2,5 milliárd forint) támogatást kap a menedékkérők fogadásának megkönnyítésére. Az EU szakértőket is küld, akik segítenek a migránsok azonosításában, regisztrálásában, a kérelmek elbírálásában. Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos tegnap azt mondta: az Európai Bizottság támogatja Magyarországot. Megemlítette, a határőrizet tagállami feladat, s korábban Bulgária és Görögország is épített falat, de az egyoldalú megoldások csak áttolják a gondot a szomszéd országra.

Míg a kormány július közepéig meghosszabbította a nemzeti konzultációs kérdőívek visszaküldésének határidejét, már a parlament előtt van Pintér Sándor javaslata, amely megteremtené a kerítésépítés ¬jogi alapját, gyorsítaná a menekültügyi eljárásokat, és azt is lehetővé tenné, hogy a befogadóállomásokon élők közmunkát vállaljanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.