Jó sok pénzért rendel műsorokat az M5

Újabb gyártócég kapott 785 millió forintos megrendelést műsor beszállítására a vasárnap induló M5 kulturális csatornára. Már most látszik, hogy az M5 egy külsős kifizetőhely lesz.
Mindenki Akadémiája címmel 785 millió forintért rendelt műsort a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a vasárnap induló M5 kulturális-oktatási csatornára. Eddig 2,5 milliárd forintért szerződtek le külsős gyártócégekkel, hogy oktatási, kulturális, ismeretterjesztő magazinműsorokat készítsenek a Jót, s jól! szlogennel reklámozott új adóra.

Az Európai Unió hivatalos lapjában közzétett tájékoztatás szerint a Média Műhely Produkciós Iroda Kft. 2017 végéig összesen legfeljebb 335 epizódot gyárt a Mindenki Akadémiája című produkcióból, amely hétköznaponként jelentkező tudományos, ismeretterjesztő műsor lesz. A céget 2011-ben Mucsányi Marianna újságíró alapította, aki korábban a Világgazdaság, majd a Népszabadság belpolitikai rovatvezetője, később az InfoRádió főszerkesztő-helyettese volt. A cég 2011 óta rendszeresen szállít be gasztro- és életmódmagazinokat a Magyar Rádiónak. Mucsányi férje, Szadai Károly, aki sokáig Kövér László bizalmi munkatársa volt, jelenleg Áder János köztársasági elnök tanácsadója, s a Duna Médiaszolgáltató Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. Mucsányi Marianna a Média Műhely Kft.-t augusztusban eladta Schluth Attilának, aki a tévés szakmában egy ismert gyártásvezető.

A Média Műhely megbízásán kívül eddig 1,7 milliárd forintért rendeltek műsort az M5-re külső cégektől. Három megbízást kapott a HD TV Hírstúdió Műsorkészítő és Szolgáltató Kft., a cég készíti az Ön is tudja? műveltségi vetélkedőt 359 millió forintért, az Esti Kérdés oktatási magazin 310 millióért, valamint a Szólalj meg! című nyelvlecke-sorozatot 5 nyelven (németül, franciául, olaszul, spanyolul és oroszul) 276 millió forintért. A HD TV Hírstúdió két tulajdonosa Kiss Ferenc és Kiss János Géza, cégük gyártja a köztévé különböző csatornáira a Kult+ című ajánlókat, illetve a Gyermekversek című műsort, 305,5 millióért a Szemtől szembe című vitaműsort és 8 millió, plusz epizódonként 100 ezer forintért a Belvárosi tudósításokat. A cég kapcsolati hálójáról annyit megtudtunk, a tulajdonosok jó viszonyt ápolnak Halkó Gabriellával, aki jelenleg a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója. A Habony Árpád baráti köréhez tartozó Halkó volt cégei, az Apropó Média és a Summa Produkció az állami tévé nagy beszállító cégei.

Ezeken kívül még Ötödikes címmel indul egy oktatási műsor az M5-ön, amelynek maximum 335, egyenként 26 perces része megy adásba. A műsort az Erla Technopro Kft. gyártja 418,7 millió forintért. Érettségi 2017 munkacímmel pedig oktatási, kulturális magazint rendeltek meg (legfeljebb 335 epizód, egyenként 26 perc) a Popular Média Kft.-től 403,9 millió forintért.
Az MTVA még mindig titkolja, hogy mennyibe kerül az M5 elindítása és fenntartása. Augusztus végén írásban tettünk fel erre vonatkozó kérdéseket a cégnek, amely levelünket közérdekű adatigénylésnek értelmezett, ezért későbbre ígért választ.

Szeptember közepén egy újabb levelet kaptunk az MTVA-tól, hogy „az adatigénylés jelentős terjedelmére, illetve a megismerni kívánt nagyszámú adatra tekintettel" a megkeresés teljesítésére nyitva álló határidőt 15 nappal meghosszabbítják. Lapunk információi szerint az MTVA évente ötmilliárd forintot szán a csatornára, az összeg jó részét külső cégektől beszállított műsorokra fizetik ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.