Lungo Drom: kétharmados győzelem

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti, nem végleges adatai szerint a Lungo Drom kétharmados győzelmet aratott az országos cigány önkormányzati választásokon, az 53 fős testületben 37 képviselői helyet szerzett, míg az MCF 16 mandátumot tudhat magáénak.

Elismerte vereségét, és gratulált a kisebbségi választások győztes szervezetének, a Lungo Dromnak az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) vezetése a kisebbségi választások nem hivatalos részeredményeinek ismeretében.

Kolompár Orbán, az MCF és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a roma érdek-képviseleti szervezet székházában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: gratulálnak Farkas Flóriánnak és az általa vezetett Lungo Dromnak, és a következő négy évben "kemény és határozott, de konstruktív ellenzékként" kívánnak tovább dolgozni a cigányságért az OCÖ-n belül és civil szervezetként, pártként egyaránt, és a népcsoport érdekeiért határainkon belül és kívül is harcba szállnak, ha kell.

A roma vezető úgy fogalmazott: nem voltak túlzottan optimisták a választási eredményeket illetően, mert "egy politikai malőr" miatt 27 jelöltjüket nem vették nyilvántartásba, míg a rivális Lungo Drom 53 jelölttel indulhatott.

Az 53 fős grémium választására állított MCF-es listás jelöltek közül 27-et azért nem vett nyilvántartásba az OVB, mert nem nyilatkoztak arról, hogy a területi vagy országos választókerületben elfogadják-e a jelölést, illetve van-e választójoguk, és az elutasításról szóló döntést a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta.
Ifj. Bogdán János, az MCF elnökhelyettese és az OCÖ szóvivője a sajtótájékoztatón küzdelmüket jellemezve azzal a hasonlattal élt, mintha a magyar futballválogatott tizenegy helyett öt fővel, a világbajnok csapattal mérkőzött volna, és 3-1-re elvesztette volna a mérkőzést.

"Nem sikerült a varázslat, bár a küzdelmet sikeresen és férfiasan vívtuk meg, gratulálunk a győztesnek, és őszinteséget, hitelességet várunk tőle" - jelentette ki.

Kolompár Orbán azt mondta, az elmúlt három évben tapasztalt "politikai és médianyomás" ellenére 32 százalékos eredményük sokkal jobb, mint amit remélni lehetett, ugyanis sokkal több szavazatot kaptak, mint az országgyűlési és a helyhatósági választásokon a Fidesszel szemben az MSZP.

Ezért arra kérte Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét, fideszes országgyűlési képviselőt, hogy kétharmaddal kormányzó pártjával segítse a cigányságot, mert úgy látja, együtt mindent megadhatnak a népcsoportnak, ami a valós integrációját segíti. Megjegyezte, hogy az általa vezetett szervezet kevésbé tudna sikeres lenni a jelenlegi kormánnyal szemben.

Kolompár Orbán azt kérte politikustársától, tartsa be minden választási ígéretét, így minden kisebbségi önkormányzati képviselő kapja meg a havi 180 ezer forintos fizetését, amit minden fórumán hangoztatott, kapja vissza a január elsejétől elvesztett álláslehetőségét a 80 ezer roma közmunkás, és szüntessék meg az összes magyarországi cigánytelepet.

Hozzátette: bízik benne, hogy az a romastratégia, amelyet Magyarország vállalt az uniós elnökségének idejére, nem csak ígéret lesz.

Az október 3-i kisebbségi választásokon a Lungo Drom 2289 mandátumot szerzett, míg riválisa, a Kolompár Orbán által vezetett MCF 776 mandátumot kapott. Az OCÖ-t irányító Kolompár Orbán időközben több száz képviselőt maga mögött tudó romaszervezetekkel választási szövetségeket kötött, majd bejelentette: szövetségbe tömörültek.

Bolgárok, görögök, ruszinok

Az Országos Választási Iroda (OVI) honlapján hétfő este összesítették az országos kisebbségi választások nem hivatalos eredményeit. E szerint a bolgár kisebbség 21 tagú önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Bolgárok Egyesülete kapta meg az összes mandátumot.

A cigány kisebbség 53 tagú országos önkormányzatában a Lungo Drom 37, míg a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma 16 mandátumot kap.

A görög kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület 11, míg a Görög Ifjúsági Egyesület 10 mandátumot szerzett.

A horvát kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - valamennyi mandátumot a Magyarországi Horvátok Szövetsége kapja meg.

A lengyel kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 16, míg a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete 5 mandátumot kapott.

A német kisebbség 37 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület kapja valamennyi mandátumot.

Az örmény kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában az Arménia Népe Kulturális Egyesület 3, a Kilikia Kulturális Egyesület 4, az Örmény Kultúra Barátainak Erzsébetvárosi Egyesülete 2, a Magyarországi Örmény Spjurk Egyesület 5 és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 7 mandátumot szerzett.

A román kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete 11, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége 10 és a Budapesti Román Egyesület 4 mandátumot kapott.

A ruszin kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége 12, a Rukisösz 7, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület és a Ruszin Kulturális Egyesület - Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 6 mandátumot szerzett.

A szerb kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Szegedi Helyi Szerb Közösség 15, míg a Srpski Forum Egyesület listája 6 mandátumot kapott.

A szlovák kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója 15, míg a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet - Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja - Dél-Alföldi Szlovákok Szervezete listája 14 mandátumot kapott.

A szlovén kisebbség 15 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Szlovének Szövetsége kapja az összes mandátumot.

Az ukrán kisebbség 21 tagú önkormányzatában a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület 17, míg a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 4 mandátumot kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.