Ludwig non-stop

"Nyitva 0-24 óráig". A Ludwig Múzeum eddig jóval szerényebb nyitvatartási idejét írták felül azok az aktivisták, akik negyedik napja tartják "megszállva" a múzeum lépcsőjét a Művészetek Palotájában.

Az Összefogás a kortárs művészetért elnevezésű csoport aktivistái többé-kevésbé otthonossá tették a Ludwig Múzeumba vezető lépcsőt és környékét, a Müpa rideg-minimál környezetet élénkpiros molinók és szőnyegek színezik. Élénk kontrasztot képez a helyi bankkártya-reklámra ragasztott "Egyétek a romlandót, különben kuka!" felirat is. A korábbi egyetemfoglalásokról ismerős arcok és kellékek vették birtokukba a teret: Dombi, a hajléktalan aktivista fényképezőgéppel járkál, a Hallgatói Hálózat "bömbije" (hangszórója) az egyik sarokban, a krétakörösök matracai a másikban, a Fidesz-székházat is "megjárt" hálózsák - és tulajdonosa - a harmadikban. A "tábort" csütörtök délután csak néhányan őrizték – nehogy a "biztibojok" visszafoglalják a lépcsőt –, de a szokásos esti fórumukra már kétszáz ember ígérte részvételét.

– Nagyjából tíz-tizenöten állandóan itt vagyunk, sokan bent is alszanak, a fórumokra mindig megtelik a lépcső. Napközben civil szervezetek tartanak itt fórumokat, megbeszéléseket, a Hallgatói Hálózattól A Város Mindenkiért csoporton és a Humán Platformon át a Független Előadóművészek Szövetségééig, mondja az egyik aktivista. Minden nap fórumon döntenek a további akciókról, arról, hogy meddig maradjanak. Ezen a héten biztosan itt lesznek még, folyamatosan szervezik ide a programokat: hétfőn a művészet és aktivizmus kapcsolatáról tartottak szemináriumot, kedden József Attila felolvasókör lesz, este pedig a fekete polgárjogi mozgalomról rendeznek szemináriumot. Azt egyelőre senki sem tudja, pontosan meddig tart az akciójuk – egyelőre követeléseiket nem teljesítették, az EMMI nem tárgyalt velük érdemben (a minisztérium hétfőre invitálta őket találkozóra, mire ők azt felelték, hogy Balogh Zoltán jöjjön el hozzájuk), a Ludwig igazgatói pályázatának ügyében sem történt előrelépés – a pályáztatás demokratikusságáról tett kormányzati ígéretet leszámítva. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.