Strasbourgban elégtételt kaphat az állampolgárságától megfosztott szlovák asszony?

A kórházi kezelési költségeket is megfizettetnék azzal az idős asszonnyal, akitől a magyar állampolgárság felvétele miatt vonták meg a szlovákot. Az ügyben Strasbourg mondhatja ki a végső szót.

A magyar állampolgárság felvétele miatt a szlovák állampolgárságától megfosztott idős szlovák tanítónő, Tamás Aladárné és leánya szerdán a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult – közölte a szlovák hírek.sk hírportál. Az ügyben az Emberi Máltóság Tanácsa nyújt jogi segítséget.

Lomnici Zoltán, a testület elnöke a nol.hu kérdésére elmondta, hogy a beadványban olyan három pont szerepel, amelynek kapcsán felvetődik, hogy a szlovák állam megsértette az emberi jogok európai egyezményét. Az egyik a diszkrimináció tilalma, vagyis: a kettős állampolgárság miatt nem lehet különbséget tenni az egyes emberek között. Ugyanakkor – az egészségbiztosítás megvonása miatt – felvetődik a tulajdonhoz való jog sérelme, s kérdéses az is, hogy érvényesült-e a tisztességes jogorvoslathoz való jog. A besztercebányai körzeti hivatal az állampolgárság megvonása miatt beterjesztett panaszra ugyanis csak annyit válaszolt, hogy az nem megalapozott, de nem jelölt meg semmilyen jogorvoslati lehetőséget.

Lomnici információja szerint már körülbelül kéttucatnyi ember veszítette el a szlovák állampolgárságát – ezzel együtt törölték állandó lakcíműket, és elveszítették az orvosi ellátáshoz való jogukat –, ezért a beadványban azt is indítványozzák, hogy orvosolják a szlovák szabályozás mások jogait ugyancsak sértő strukturális problémáit.

A Tamás család számára az ügy most súlyos és azonnali következményekkel jár, hiszen az édesanyjával egy háztartásban elő nyolcvan esztendős Tamás Anikó – aki szintén elveszítette szlovák állampolgárságát – szívinfarktusa miatt egészségügyi ellátásra szorult, és a kórházi költségeket meg kellene térítenie. Egyébként a megpróbáltatások miatt édesanyja ugyancsak ágynak esett.

A Strasbourgba címzett kérelem több célt is megfogalmaz. Tamás Judit, Tamás Aladárné Magyarországon élő leánya elmondta, a legfontosabb édesanyja és testvére szlovák állampolgárságának visszaszerzése. Ezzel szorosan összefügg az állandó lakcím és a biztosítási jogviszony visszaszerzése. Ezek után kártérítést követelnek majd a szlovák államtól az őket ért megpróbáltatások miatt. Lomnici úgy látja, beadványuknak jó eséllyel helyt is adnak.

Az egészségbiztosítás visszaszerzéséhez testvérének külföldiként kellett bejelentkeznie saját lakásába, és „mint Szlovákiában élő külföldi” kapta meg öt évre a tartózkodási engedélyt - mondta el Tamás Judit. A bejelentkezés sem ment könnyen, mert a módosított állampolgársági törvényhez a jogalkotók nem készítették el a végrehajtási utasításokat. Az idegenrendészeten pedig nem találkoztak még olyan esettel, hogy valaki, aki évtizedeken át élt a városban, most ugyanoda, a saját lakásába idegenként jelentkezik be.

Mindazonáltal testvére megkapta az állandó tartózkodási engedélyt, s Tamás Anikó rögtön kérvényezte az egészségügyi biztosítást is, ám csak új biztosítást köthetett, ami azt jelenti, hogy mivel 2011 októbere és 2012 januárja között nem volt biztosítása, a kórházi kezeléssel összefüggő minden kiadást a családnak kellene kifizetnie. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.