Lőfegyver, postarabló, álláskeresők, mélyszegénység

Magyar Nemzet: Lőfegyver az iskolában? Vas Népe: 200 ezres rablás. Kelet Magyarország: Több munkanélküli. Délmagyarország: Aki nem termel, éhen hal.

Napjainkban egyre korábbra tevődik az első bűncselekmény elkövetése, gyermekeink már 12-13 éves korban „szagot fognak" - áll a Magyar Nemzetben. A bűnözés intenzitása a 16-17 évesek között a legmagasabb. Rosta Andrea szociológus-kriminológus szerint brutálisabbak és kegyetlenebbek fiataljaink. Ugyan a fegyverviselési szabályozás igen jó Magyarországon, a nem zárta ki: ha nem is a közeljövőben, de megjelenik iskoláink falai között is a lőfegyver. A szakember arról beszélt, hogy megjelentek az egymás elleni rablások, zsarolások, illetve, hogy akkor is verik, rugdossák az áldozatokat, ha azok már védekezésre képtelenek. Ennek a jelenségnek a legszélsőségesebb változata a lőfegyver megjelenése az iskolákban. „Amikor még évekkel korábban hallottuk, hogy az Egyesült Államokban a diák önkényesen felállt és kiment az óráról, vagy éppen a tanár nem tudta megtartani az óráját az órai rendbontások miatt, felszisszentünk: nálunk ez soha nem fordulhat elő" - mondta.


Nem felháborodtak, inkább meglepődtek a Veszprém megyei Kemenesszentpéter lakói, amikor meghallották, hogy falubelijük rabolta ki az uraiújfalui postát - írja a Vas Népe kedden. A lap információja szerint a 45 éves buszsofőr, T. Nándor zsákmánya nem érte el a 200 ezer forintot. Így nem volt túl jó befektetés, amikor 35 ezerért megvette a rabláshoz használt gázfegyvert. Kihallgatásakor arra hivatkozott, hogy devizaalapú hitelének emelkedő törlesztő részlete miatt szánta rá magát a rablásra. A lap szerint a kölcsön havi részletének összege nem haladja meg a pisztoly árát.


Kétezerrel többen keresnek állást Szabolcs-Szatmár-Beregben, mint egy hónapja. Február végén 59 834 nyilvántartott álláskereső szerepelt a megye munkaügyi statisztikájában, ez csaknem 2200-zal több, mint a januári adat. Itt emelkedett az országban a leggyorsabban a pályakezdő álláskeresők száma (7238-ra) és az Észak-alföldi Régión belül Szabolcsban nőtt leginkább a tartósan nyilvántartásban lévő álláskeresők száma is. Jelenleg csaknem 22 500-an várnak arra, hogy végre ismét munkahelyhez jussanak - írja a regionális munkaügyi központ tájékoztatója alapján a Kelet-Magyarország.

Az országhatár közvetlen küzelében lévő Térvár - közigazgatásilag Tiszaszigethez tartozik - egykor virágzó település volt, most alig 20-30 ház alkotja, nagyon rossz állapotban, romosan - írja a Délmagyarország. Kevesebben laknak itt, mint egy tízemeletes panelben, a legtöbb ember munkanélküli. Mint az itt élő Petrovics Ferenc mondja: aki nem termel valamit a ház körül, az éhen hal. A szüleivel élő 19 éves Kiss Ilona nem tud mit mondani a jövőjével kapcsolatban a kérdezőnek. Térváron fagyott halálra az egyik itteni, romos házban élt 50 éves Duska Ibolya grafikus, több egyetemi kiadvány munkatársa. A kevesebb kiadás reményében költözött ide, és az élete volt az ár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.