LMP: Szúnyoginvázió várható az országban

Biológiai szúnyogirtást sürget az LMP, mert a vizsgálatok szerint minden, kemikáliákkal elpusztított szúnyogra minimum 99 hasznos vagy "ártatlan" rovar jut.

Az árvíz és a rendkívül csapadékos időjárás nyomán országszerte szükségessé vált a szúnyogok gyérítése, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel végzi az irtást a feladattal frissen megbízott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A vizsgálatok szerint minden, kemikáliákkal elpusztított szúnyogra minimum 99 hasznos vagy "ártatlan" rovar jut - olvasható abban a közleményben, amelyet Szél Bernadett parlamenti képviselő, az LMP társelnöke juttatott el az Országos Sajtószolgálathoz.

Mint írja, szúnyoginvázióra számíthatunk a nyáron, hiszen az árvíz miatt visszamaradt pocsolyák, belvizek ideális életteret nyújtanak a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Az általánosan elterjedt kémiai rovarritkítás helyett az LMP az Európa-szerte hatékonyan használt, kisebb környezeti és egészségügyi kockázatú biológiai módszerek alkalmazását sürgeti, amelyek bevezetésére az OKF friss megbízatása alkalmat teremt.

Az LMP szerint előtérbe kell helyezni a biológiai úton történő lárvagyérítést a permetezéssel szemben, legalább ott, ahol a külső feltételek ezt kézenfekvővé teszik. Azt javasolják, hogy amennyiben a biológiai szúnyogirtás valamilyen okból nem lehetséges, akkor az OKF lehetőleg földi permetezést alkalmazzon. Szél Bernadett szerint ez a módszer környezeti szempontból kevésbé kockázatos, és a beporzásban kulcsfontosságú méhek számára is kedvezőbb, mert este is elvégezhető, amikor a mézgyűjtő rovarok már a kaptárban vannak. Azokon a településeken pedig, ahol már elkezdődött a biológiai szúnyogirtás, ott feltétlenül tartsák meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.