LMP: Ne a sárgacsekket, hanem a spekulációt adóztassuk meg!

Az LMP üdvözli, hogy 11 uniós tagállam elhatározta a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését. Az ellenzéki párt szerint a tervezett adó az értékpapír-műveleteket érinti, míg "az Orbán-rezsim sárgacsekk adója az emberek átutalásait". Az LMP szorgalmazza, hogy Magyarország csatlakozzon a kezdeményezéshez, egyúttal felszólítja Orbán Viktort, hogy a háztartások pénzügyi műveletei helyett a spekulatív tőkemozgásokat adóztassa.

A Lehet Más a Politika üdvözli, hogy tizenegy Európai Uniós tagország döntött úgy: megerősített együttműködés formájában be kívánja vezetni az Európai Bizottság által 2011 őszén javasolt pénzügyi tranzakciós adót. Az LMP által kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy míg ez az adó az értékpapír-műveleteket érinti, addig az Orbán-rezsim sárgacsekk adója az emberek átutalásait. Az LMP szorgalmazza, hogy Magyarország csatlakozzon a kezdeményezéshez, és felszólítja Orbán Viktort, hogy a háztartások pénzügyi műveletei helyett a spekulatív tőkemozgásokat adóztassa.

A közlemény szerint az Európai Bizottság már egy éve javaslatot tett a spekulatív tőkemozgások uniós szintű adóztatására, az úgynevezett Financial Transaction Tax (FTT) bevezetésére. A javaslat szerint az adót a pénzügyi intézmények által folytatott értékpapírügyletekre vetnék ki. Az október 9-i pénzügyminiszteri találkozóig tizenegy tagállam jelezte írásban vagy szóban, hogy be kívánja vezetni a pénzügyi tranzakciós adót. A folyamat egy úgynevezett megerősített együttműködés keretében történik, amely lehetőséget ad bizonyos közösségi politikák részleges bevezetésére, ha a résztvevő tagországok száma meghaladja a tagállamok számának egyharmadát. Eddig Németország, Franciaország, Ausztria, Belgium, Görögország, Portugália és Szlovénia, Észtország, Szlovákia, Spanyolország, illetve Olaszország is úgy döntött, hogy megadóztatja a spekulatív tőkemozgásokat.

"Ezzel szemben Orbán Viktor úgy döntött, hogy adót vet ki a háztartások banki és postai átutalásaira, a készpénzfelvételre, a gazdasági tevékenységekhez kötődő pénzmozgásokra, vagyis a pénzmozgások helyett az embereket adóztatja meg ismét. A Lehet Más a Politika már többször nyújtott be törvényjavaslatot, amely a spekulációs tőkemozgások adóztatását vezette volna be. Az LMP üdvözöli a kezdeményezést és szorgalmazza Magyarország csatlakozását a megerősített kezdeményezéshez" - zárul a párt közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.