LMP: Mi folyik a vakok intézetében?

A Vakok Állami Intézetét fenntartó minisztérium milyen vizsgálatokat folytatott le a több mint egy éve folyó büntetőügyekkel - így például az intézményben történt bántalmazással - kapcsolatban? - kérdezi az LMP Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől, akitől azt is tudakolják, milyen lépések történtek annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben?

Az LMP a Vakok Állami Intézetét fenntartó Emberi Erőforrás Minisztériumhoz és Balog Zoltán miniszterhez fordult az intézményben történt bántalmazások kapcsán - derül ki az ellenzéki párt közleményéből. Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő, az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság alelnöke szerint a több mint egy éve húzódó ügyben a mai napig nem lehet tisztán látni, a különböző büntetőügyi eljárások azóta is folyamatban vannak. Mint írja, az LMP tudni szeretné, hogy az intézetet fenntartó minisztérium milyen vizsgálatokat folytatott le az ügy kapcsán, és milyen lépések történtek annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben.

A közlemény szerint a tisztánlátás azért fontos a Vakok Állami Intézete esetében, mert a tervek szerint a látássérültek rehabilitációját ellátó intézményrendszer módszertani központjává nevezhetik ki az egyébként több mint harminc éve működő intézményt. Ehhez a Széchenyi terv keretében külön pályázati forrásokat is biztosít az intézetnek a minisztérium.

"A bántalmazásos ügy kapcsán többek között arra szeretnék választ kapni, hogy igazak-e azon értesüléseink, miszerint a minisztérium szakemberei a napokban személyesen is vizsgálódtak az intézetben, illetve milyen konkrét intézkedésre került sor a bántalmazó esetében, aki meglepő módon továbbra is a bentlakók érdekvédelmi vezetője maradhatott. Arra is kíváncsi az LMP, hogy hogyan fordulhatott az elő, hogy csak az eset után kerültek fel az intézmény honlapjára olyan fontos működési dokumentumok, mint például a lakók együttélési szabályait rögzítő házirend" - fogalmaz a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.