LMP: Matolcsy törvényt sértett, a költségvetés futóhomokra épül

Az LMP arra kéri a számvevőszéket, készítsen kiegészítő jelentést az ÁSZ-vizsgálat után benyújtott költségvetési- és adótörvényekről, valamint a kormánypárti módosító indítványokról is - írja közleményében a párt.

Futóhomokra épült az Orbán-kormány költségvetése - ez derül ki az Állami Számvevőszék a jövő évi költségvetés tervezetről szóló elemzéséből az LMP olvasatában. Ezért kérik arra a számvevőszék vezetését, készítsenek kiegészítő jelentést.

A közleményüklet jegyző Vágó Gábor országgyűlési képviselő, a Számvevőszéki és költségvetési bizottság tagja utal arra: A Költségvetési Tanács tulajdonképpeni "beszántása" után egyedül a számvevők jelentése tartalmaz érdemi hivatalos értékelést a költségvetési törvényjavaslatról.

Miközben a megcsonkított Költségvetési Tanács csak egy három oldalas szubjektív véleményt közölt a tervezetről, addig az ÁSZ 139 oldalas elemzése érdemi szakmai információkat fogalmazott meg - értékeli az LMP a tervezet fogadtatását, majd így folytatódik közleményük:

"Ezekből kiderül, hogy - ahogy korábban arra az LMP is felhívta a figyelmet - Matolcsy György tárcája törvénysértést követett el, amikor augusztus 31-ig egy olyan néhány oldalas dokumentumot terjesztett költségvetési törvénytervezet gyanánt a kormány elé, amely az ÁSZ szerint sem szerkezetileg, sem tartalmilag nem volt annak tekinthető."

Az LMP hangsúlyozza: A számvevők azt is egyértelművé tették, hogy számos időzített bomba található Matolcsy költségvetésében. Így nem kalkulálnak az MNB 95 milliárdos veszteségének megtérítésével, és nem ítélhető meg vagy kifejezetten irreális a betervezett adóbevételek jelentős részének befolyása.

Tekintettel arra, hogy a kiemelten kockázatos tételek között olyan nagy bevételi források szerepelnek, mint az szja vagy a társasági adó, az idei folyamatok folytatásaként már jövő év elején megbukhat a 2012-es költségvetés - prognosztizálja a közlemény, s felteszi a kérdést: munkatársai lesújtó véleménye ellenére a Költségvetési Tanács tagjaként Domokos László ÁSZ-elnök miért szavazta meg a kormány előterjesztését.

Az LMP a Költségvetési Tanács Titkárságának helyreállítását szorgalmazza, ennek érdekében módosító javaslatot nyújt be a költségvetési törvényhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.