LMP: Schiffer nyert, de senki sem győzött

Szombaton Budapesten megtartották a Lehet Más a Politika kongresszusának első napját, amelyen napirendre vették a Párbeszéd Magyarországért Platform komplett javaslatcsomagját is.

Szombaton délelőtt félórás késéssel kezdődött meg az LMP kongresszusa, amelyen eredetileg nem szerepelt a napirendi pontok között, ám végül mégis felvették a megtárgyalandó témák közé az ellenzéki párt Párbeszéd Magyarországért Platformjának komplett módosító javaslatcsomagját. A platformisták szerint az LMP politikai stratégiájának egyszerre kell megfelelnie két célnak: biztosítania kell a párt önálló ökopolitikai identitásának megőrzését, és reális esélyt kell nyújtania a "hazug, szabadságkorlátozó, környezet- és társadalomromboló Orbán-rendszer megdöntésére". A tömörülés képviselői tárgyalások megkezdését javasolták az Együtt 2014-gyel "egy alkotmányos és közpolitikai minimumról és ennek talaján általános választási együttműködés kötéséről", hozzátéve: "amennyiben a kétharmados kormányváltáshoz szükséges, egy későbbi időpontban az LMP tárgyalásokat kezdeményez a többi ellenzéki párttal a választókerületi szintű választási együttműködésről" is. A napirendre vételhez a jelenlévő delegáltak egyharmadának támogatására volt szükség, úgy tudni, hogy a 150 küldöttből 86-an voksoltak igennel.

LMP kongresszus: még jó hangulatban
LMP kongresszus

A Népszabadság információi szerint a kongresszus delegáltjai napirendre vették Schmuck Erzsébet azon javaslatát is, amely a stratégia újbóli tárgyalását az év végére halasztaná. Ez tulajdonképpen adminisztratív módon húzná ki a platformerek javaslatai alól a szőnyeget, a kérdést ugyanis nem zárná le véglegesen - ami számukra fontos -, ám időben eltolná annak megvitatását. Az a javaslat viszont lekerült a napirendről, amely kongresszusi szavazással erősítette volna meg Schiffer András frakcióvezetőt a posztján. Ezt a kérdést majd a márciusi kongresszus tárgyalja újra.

Csiba Katalin és Heltai László szóvivők a tanácskozás szünetében elmondták: a szervezeti változtatásokat érintő alapszabály-módosításokat (például, hogy a jövőben két társelnök vezesse a pártot) levették a napirendről, ezzel a mostani kongresszus már nem foglalkozik. A stratégiát érintően három javaslatról vitázhatnak és szavazhatnak majd: az egyik a Scheiring Gábor által benyújtott platformista csomag, a már hivatkozott Schmuck Erzsébet-féle "elnapolás", illetve az Elek István által beadott javaslat, amely egyfajta köztes, harmadik megoldást javasol a pártnak. Ez utóbbi szerint az LMP listán egyénileg induljon a 2014-es választáson, de az egyéni körzetekben - az alkotmányos minimumról való megállapodás után - nyitott legyen az együttműködésre más ellenzéki pártokkal.

A kongresszus ezután a költségvetés elfogadásával folytatódott. A platformisták félrevonultak, vélhetően a kialakult helyzettel kapcsolatos álláspontjukat alakították ki.

Az ebédszünet után újra tanácskozni vonultak a kongresszus küldöttei. Forrásaink arról számoltak be, hogy legnagyobb valószínűséggel a többség megszavazza majd Schmuck Erzsébet javaslatát, és ezzel a stratégia újbóli megnyitását őszre halasztják. Ezzel pedig mind - az egyébként a platformistáknak kedvező, a schifferi vonalnak ellentmondó - Elek István által jegyzett javaslat, mind pedig a platformerek által beadott csomag tárgyalása értelmét veszti. Ez viszont egyértelmű jelzés lenne a Jávor Benedek-féle szárnynak. Úgy tudjuk, hogy ha ez a forgatókönyv érvényesül, a tömörülés tagjai a vasárnap délelőtti platformülésen döntenek arról: mi legyen a következő lépés. Többen azt feltételezik, hogy ebben az esetben az sem kizárt: távoznak a pártból.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A kongresszus hangulatát és a politikai irányok szembenállását egyébként jól jellemzi az a módosítócsomag, amelyet az egyik delegált a platformisták javaslataihoz nyújtott be; nyilvánvalóan inkább humoros gegnek, mintsem érdemi módosításnak szánva. Ebben többek között annak kimondását is szorgalmazná a stratégia megváltoztatásával egy időben, hogy meg kell követni Bajnai Gordont, amiért „egyes párttagok a korábbiakban félreértelmezhető formában fejezték ki az iránta való lojalitásukat, amikor nagyszerű államférfi helyett (nem ismerve a szó jelentését), azt találták rá mondani, hogy oligarcha. A platformista csomaghoz benyújtott módosítók között azt is szerepelt, hogy a jövőben a szocialistákkal együttműködni kényszerülő LMP-s politikusoknak a pártkassza terhére ingyen kell tudatmódosító szereket biztosítani, a platformista határozatot a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatához hasonlóan minden pártirodában ki kell függeszteni, a külön utas stratégia korábbi elfogadóit az új irány értelmében „le kell köpni vagy pofon vágni”, a következő tisztújításon a „Hazafias Platfront” jelöltjei indulhatnak csak, de a módosítások között szerepel annak kimondása is, hogy „Schiffer András csúnya”. Ezek a módosítások vélhetően nem kerülnek végül szavazásra.

Délután négy óra előtt továbbra is zárt ajtók mögött zajlott a stratégiai tanácskozás. Lapunk információi szerint Schiffer András frakcióvezető a témában mondott beszédében többek között kijelentette, hogy a politikai stratégiában nincs kompromisszum a felek között, de ezt a kérdést nem is kellene újra kinyitni, egyedül a szervezeti ügyekben van értelme vitatkozni. Schiffer állítólag azt kérte azoktól, akik nem tudnak azonosulni a jelenleg érvényes irányvonallal, hogy vonuljanak hátrébb és foglalkozzanak a szakpolitikai kérdésekkel. A frakcióvezető forrásaink szerint azt hangsúlyozta, hogy ha az LMP önálló marad, akkor 2014-ben sikeres párt lesz, mert számos szavazó fogékony erre az önálló pólusra.

Csiba Katalin és Heltai László pártszóvivők a szombati ülésnap végén, este nyolc órakor azt a tájékoztatást adták, hogy hosszas vita után végül egyik javaslat sem kapta meg a szükséges szavazati többséget (a jelenlévők fele plusz egy voks), amelynek értelmében a novemberben elfogadott külön utas stratégia továbbra is érvényben marad. A kongresszusi küldöttek több körben szavaztak a javaslatokról: előbb kettőre kellett szavazni, így a harmadik, legkevésbé támogatott kiesett, majd a maradék kettőről rendeztek újabb kört, míg végül a legtöbb voksot kapott határozatot újabb szavazásra bocsátották. A nyitás politikáját támogató platform csomagja 61 szavazatot kapott, a legtöbb voksot a halasztást támogató Schmuck-javaslat kapta, összesen 86 voksot. A végszavazáson viszont ez az egyedül napirenden maradó elképzelés sem kapta meg a szükséges többséget, így ez sem emelkedett határozati erőre.

„Siratom az ős-LMP-t” - fogalmazott lapunknak az egyik platformtag a döntés után. A tömörülés tagjai vasárnap délelőtt tartanak külön tanácskozást, amelyen kialakítják végső álláspontjukat a kialakult helyzetről. Karácsony Gergely és Jávor Benedek távozóban arról beszéltek, hogy a vita nem személyekről szól, és azon vannak, hogy ha úgy alakul, fájdalommentesen váljanak el egymástól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.