LMP: Itt az idő elgondolkodni Pakson

Népszavazást akar a paksi atomerőmű jövőjéről az ellenzéki párt.

Az LMP szerint a dél-franciaországi Marcoule atomlétesítményben hétfőn bekövetkezett robbanás alátámasztja az elavult nukleáris létesítmények kockázataival kapcsolatos aggodalmakat. Jávor Benedek az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjéről.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke emlékeztetet arra, hogy a világnak fél éven belül két nukleáris balesettel kellett szembenéznie és mindkettő magas technológiai fejlettségű, energiapolitikájukat mostanáig jelentős mértékben az atomenergiára alapozó országokban történt.

Az LMP szerint mindez világossá teszi, hogy a nukleáris energiatermelés elkerülhetetlenül magával hozza a környezetre és az emberi életekre veszélyes baleseteket. A márciusi fukusimai katasztrófa a természeti erők jelentette kockázatokra mutatott rá tragikus módon, a mostani francia baleset pedig az üzemeltetési, emberi tényezőkre, mint veszélyforrásokra világít rá - fogalmaz a közlemény.

Jávor Benedek úgy látja, mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően. Emlékeztet arra, hogy Pakson a hetvenes-nyolcvanas évek technológiai színvonalán épült, az elkövetkező években az eredetileg tervezett élettartam végére érő erőmű üzemel.

Ezeknek a lejáró élettartamú blokkoknak az üzemidő-hosszabbítására az LMP szerint csak a legszigorúbb biztonsági feltételek teljesülése esetén van lehetőség - jelenti ki a politikus. Hozzáteszi, hogy a jelenleg zajló, Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, valamint az élettartam-hosszabbítás előkészítése során is elkerülhetetlen a független, nemzetközi szervezetek bevonása.

Azt is hangsúlyozza, hogy a nukleáris energiatermelés kockázatait a teljes társadalom kénytelen viselni, ezért az LMP elvárja a kormánytól, hogy az ezzel kapcsolatos döntések a lehető legszélesebb társadalmi részvétellel szülessenek meg, "ideértve egy, a paksi atomerőmű jövőjét érintő népszavazást is".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.