LMP: Hol van a roma felzárkóztatást ellenőrző bizottság?

Az LMP határozottan és ismételten arra kéri a kormányt: haladéktalanul tájékoztassa a közvéleményt arról, hol tart a roma felzárkóztatásra költött források monitorozására szolgáló rendszer kiépítése, milyen konkrét lépések történtek eddig, illetve mikor áll fel a fél éve beígért bizottság - egyebek mellett ezt írta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek küldött levelében Szabó Tímea, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke.

"Örvendetes, hogy a sokadik felszólalásom után az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghallotta kérdésemet, és végre hajlandó foglalkozni a roma pénzek pazarló és felelőtlen elköltésének problémájával" - írja levelében Szabó Tímea, hozzátéve: "sajnálatos módon Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár MTI-hez eljuttatott közleménye ellenére semmilyen levelet nem kaptam a minisztériumtól sem elektronikus, sem postai úton, az a kijelentés pedig, hogy 'megkezdődőtt a monitoring rendszer felépítése', továbbra sem jelenti azt, hogy felállt volna a májusra ígért roma felzárkózásra elkülönített pénzeket felügyelő bizottság" - emlékeztet az LMP-s képviselő.

Szabó Tímea megjegyzi, hogy az utóbbi hetekben számos fórumon, többek között a parlamenti roma vitanapon is felhívták a minisztérium figyelmét, hogy hiába ígérték meg még idén májusra a roma felzárkóztatásra elköltött forrásokat monitorozó bizottság felállítását, ennek azóta sincs se híre, se hamva. "Hiába telt el fél év, még mindig a levegőben lóg a kormány ígérete" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint a források elköltésének követésére óriási szükség volna. Mint emlékeztetett, egy korábbi ÁSZ-jelentés szerint az 1996 és 2006 között roma felzárkózásra elköltött több mint 120 milliárd forintnak csak alig 10 százaléka jutott el a magyarországi cigánysághoz. Ez azt jelenti, hogy több mint 100 milliárd forint ismeretlen helyre vándorolt.

"A minisztériumnak már csak azért is minél gyorsabban lépnie kellene az ügyben, mert 1998 és 2002 között Orbán Viktor volt a miniszterelnök, és a felzárkóztatás iránti elkötelezettséget mi sem mutatná jobban, mint hogy a kormány saját érintettségét is górcső alá vonja. Éppen azért az LMP határozottan és ismételten kéri a kormányt: haladéktalanul tájékoztassa a közvéleményt arról, hogy hol tart a monitoring rendszer kiépítése, milyen konkrét lépések történtek eddig, és mikor áll fel a fél éve beígért bizottság" - zárul Szabó Tímea közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.