'A kormányt nem érdekli, hogy fuldoklunk?'

Az LMP szerint a kormányzatokat az elmúlt 20 évben hidegen hagyta a légszennyezés mértéke, az embereket "védtelenül hagyták".

A párt több képviselője – Jávor Benedek, Szabó Rebeka, Kaufer Virág, Vágó Gábor, Szilágyi Péter, Hanzély Ákos – csütörtökön a Parlament előtt gázálarcot vett fel, így híva fel a figyelmet az egészségtelen levegőre.

Jávor Benedek a sajtótájékoztatón azt mondta, évente mintegy 16 ezer ember hal meg az egészségtelen levegő miatt kialakuló betegségekben, a rendszerváltás óta megötszöröződött a tüdőrákosok és az asztmások száma. Ehhez képest – mondta – a kormányzatok semmilyen érzékelhető lépést nem tettek azért, hogy változtassanak a helyzeten.

A képviselő szerint az unió kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen, mert az előírt határértékeket következetesen nem tartjuk be. A korábban kért, és részben megkapott derogáció (jogszabályok alóli mentesség) már lejárt, de a teljesítésnek "semmi jele nincs" – jelentette ki, hozzátéve: évente 35 napon haladhatná meg az egészségügyi határértéket a levegőben lévő szennyező anyagok mennyisége, Budapesten viszont egy évben akár 70-80 napon is mérnek egészségre káros levegőminőséget.

Jávor Benedek szerint a kormányzatot "hidegen hagyja" a probléma, ezt jelzi az is, hogy a szeptemberben, az EU nyomására elfogadott szállópor(PM10)-szennyezést csökkentő intézkedési tervre 2012-ben 80 millió forintot költenének. A dugódíj bevezetése, részecskeszűrők vásárlása, a buszok cseréje önmagában jóval többe kerül, mint 80 millió forint – tette hozzá.

Hanzély Ákos, a párt fővárosi képviselője szerint jól megtérülő beruházás lenne a légszennyezés csökkentése, mert az évente több tízmilliárdos egészségügyi kiadást okoz. Szorgalmazta a budapesti buszok motorjának cseréjét stadionok felújítása helyett, és új, sokkal szigorúbb budapesti szmogriadó-rendelet kidolgozását is. A következő tíz év fontos feladata lesz, hogy csökkentsék a levegő szennyezettségét – mondta.

Budapesten csütörtök reggeltől nem közlekedhetnek a piros és fekete környezetvédelmi plakettel rendelkező járművek, mivel szerdán a szálló por magas koncentrációja miatt elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, és azt csütörtökre virradóan is fenntartották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.