LMP: földügyben nem mondott igazat a miniszter

Az LMP szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a helyben élő gazdálkodók kapják meg az állami földeket – reagált Szabó Rebeka a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra.

Szabó Rebeka, a mezőgazdasági bizottság tagja Fazekas Sándor szavait úgy minősítette, hogy "egy hiteltelenné vált miniszter szánalmas magyarázkodását hallottuk" a kormány agrárprogramjáról és az új földtörvényről.

Az LMP-s politikus emlékeztetett rá: pártjuk az utóbbi hónapokban többször is felhívta a figyelmet arra, nem a helyben élők kapják meg az állami földeket, azokat ugyanis a kormány a "saját klientúrájának kiépítésére" használja. Kérdésre válaszolva hozzátette, ezt erősíti meg egyfelől Ángyán József volt államtitkár tanulmánya, amelyet Fazekas Sándor megkérdőjelezett, de az LMP valósnak fogad el, illetve ez a saját személyes tapasztalata is.

A csütörtökön elhangzottak is azt támasztották alá, hogy a kormány még távlati célként sem készül a nagybirtokok felszámolására és egy, a kis és közepes családi gazdaságokat előtérbe helyező földreformra – sorolta kritikáit. A képviselő azt mondta, hogy a földnyilvántartást valóban rendbe kell tenni, de azt nem önkéntes bevallásokkal és büntetésekkel kell végrehajtani. Szabó Rebeka ehelyett egy átlátható országos adatbázis felállítását sürgette.

Kitért arra is, hogy a Nemzeti Földalap szerepének erősítését jó elképzelésnek tartanák, "feltéve, hogyha az NFA az utóbbi hónapokban (…) az állami földbérletek körüli botrányok kapcsán nem vált volna teljes mértékben hiteltelenné a gazdálkodók szemében". Szabó Rebeka pártja nevében arra szólította fel a kormányt, hogy ne játssza el a vidék felemelkedésének az egyetlen esélyét, inkább hajtsa végre a kormányprogramban és a Nemzeti Vidékstratégiában foglaltakat.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Fazekas Sándor által is említett széles körű társadalmi vitáról látszik, hogy azt a kormány nem gondolja komolyan. Hozzátette, ha valóban kíváncsiak a véleményükre, akkor azt szívesen megosztják.

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön közölte: Magyarországon a kormány a mezőgazdaságot stratégiai ágazatként kezeli, amely prioritást élvez, és a kormány egyértelmű szándéka és célja, hogy a magyar vidék egyre versenyképesebb legyen, munkát adva egyre több embernek.

"Megvédjük a magyar földet, ezt a feladatot vállalta a vidékfejlesztési tárca" – hangoztatta Fazekas Sándor az új földtörvény koncepciójával kapcsolatban. Ez összhangban van a kormányprogrammal és a Nemzeti Vidékstratégiával, a magyar föld ugyanis nemzeti kincs, megélhetést ad a magyar embereknek, a gazdáknak –fejtette ki a tárcavezető, hangsúlyozva: ezért az új földtörvény előkészítése során a magyar gazdák érdekeinek figyelembevétele volt az elsődleges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.