LMP: Elég az önkényes utcanév-változtatásokból!

Csak akkor lehessen Budapesten átkeresztelni a közterületeket, ha arról kikérték az érintett lakók véleményét is - ezt javasolja a fővárosi LMP-frakció. Az ellenzéki párt szerint nem kerülhetne a közgyűlés elé olyan javaslat, amit a polgárok legalább háromnegyede elutasít.

A budapesti közterületek átnevezésének szigorítását kezdeményezi az LMP  fővárosi közgyűlési frakciója - egyebek mellett ez áll Kaltenbach Jenő frakcióvezető közleményében. Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy a tervezett átnevezésekről kötelező legyen az érintett választópolgárok véleményét is kikérni.

Kaltenbach Jenő emlékeztet rá, hogy fideszes politikusok maguk is elismerték korábban: az utcaátnevezések mögött politikai indokok vannak, és erre a „fülkeforradalom” hatalmazza fel őket. Volt rá példa, hogy annak ellenére neveztek át utcát, hogy a lakók egyértelműen ellenezték azt. "Ez mutatja az átnevezők pökhendiségét, akiknek még a leginkább érintettek véleménye sem számít. Ez a helyzet tarthatatlan, mert semmibe veszi az embereket, a közös kulturális hagyomány tiszteletét, a tradíciókat. Ezért az LMP rendeletmódosítást terjesztett a fővárosi közgyűlés elé, melyben szigorítaná a közterületek átnevezésének szabályait" - írja a frakcióvezető.

Kaltenbach szerint egy város közterületeinek nevét nem lehet politikai ciklusonként cserélgetni. Az LMP fővárosi frakciója többször kifejtette, hogy a közterületek elnevezése Budapest történetének szerves részét képezi. A módosító javaslat szerint személyről elnevezett utcanevek csak kivételesen indokolt esetben változtathatók meg. Ennek érdekében növelni kell a súlyát annak a hatályos rendeletben is megtalálható követelménynek, hogy csak olyan személyről szabad közterületet elnevezni, aki közmegbecsülést élvez. Ezért azt javasolják, hogy a rendeletben szerepeljen: „Nem tekinthető közmegbecsülést élvező személynek, aki a közvéleményt erősen megosztó, emberi jogi szempontból vitatható magatartást tanúsított”.

Annak a visszás helyzetnek az elkerülésére, hogy az átnevezés által érintett lakókra kényszerítenek olyan neveket, amiket azok elutasítanak, az LMP azt javasolja: a Fővárosi Önkormányzat köteles legyen „..az elnevezéssel érintett kerületi önkormányzat és – ha a kisebbséget e minőségében érinti – a kerületi kisebbségi önkormányzat, valamint az elnevezéssel érintett közterület lakóinak a véleményét kikérni”. Módosító javaslatukban szerepel továbbá, hogy nem terjeszthető a Közgyűlés elé az olyan javaslat, amelyet az elnevezéssel érintett közterületen lakó választópolgárok túlnyomó többsége (75%) elutasít - fogalmaz a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.