LMP: Arrogáns hatalmi játék a bizottságokban

Schiffer András szerint 'kicsinyes betartás jellege van' annak, hogy az LMP és a Párbeszéd Magyarországért képviselői több parlamenti bizottságból is kikerültek.

Az LMP véleménye szerint "arrogáns hatalmi játék" folyt a parlamenti bizottsági helyek újraelosztása körül - mondta az MTI-nek hétfőn Schiffer András. A volt frakcióvezető szerint annak, hogy az LMP és a Párbeszéd Magyarországért függetlenné vált politikusai több bizottságból is kikerültek, "kicsinyes betartás jellege van".

A parlament hétfő délután szavazott a bizottsági helyek újraosztásáról, amit az LMP frakciójának megszűnése is szükségessé tett. A döntés alapján az LMP-ből távozó, és Párbeszéd Magyarországért (PM) néven új pártot alapító Jávor Benedek helyett a szintén független Szili Katalin vezeti majd a fenntartható fejlődés bizottságát.

A PM alapítói közé tartozó Szabó Rebekának is távoznia kell a mezőgazdasági bizottságból, a nemzeti összetartozás bizottságában kap helyet. Az eddig két bizottsági tagsággal rendelkező LMP-s Ertsey Katalin a külügyi bizottság tagja marad, a fogyasztóvédelmi testületben viszont a jobbikos Szilágyi György váltja őt.

Schiffer András véleménye szerint az, ahogy Szabó Rebekát "eltávolították" a mezőgazdasági bizottságból, azt üzeni: ha egy ellenzéki képviselő "túlságosan rámenősen kellemetlenkedik, akkor az első adandó alkalommal veszélybe kerülhet a pozíciója".

Kitért arra is, hogy habár korábban "nem volt divat", hogy függetlenek legyenek a bizottságok elnökei, de Jávor Benedek helyett a szintén független Szili Katalin kapja meg az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának vezetését. Hozzátette, hogy Jávor Benedek munkáját szakmailag semmilyen kifogás nem érhette.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a "szintén rámenősségéről híres" Ertsey Katalint kivették a fogyasztóvédelmi bizottságból és az LMP további két bizottsági helyet is veszített - mondta. Azt viszont el kell ismerni, hogy Párbeszéd Magyarországért pedig megtarthatott egy jegyzői tisztséget, ami példátlan a rendszerváltozás óta, mert nem a parlamentnek volt független jegyzője - hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.