LMP: Áder János kezdeményezzen népszavazást atomenergia-ügyben!

A Lehet Más a Politika nyílt levélben kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy kezdeményezzen népszavazást az atomenergia magyarországi középtávú kivezetéséről 2015-re.

Ezt Szél Bernadett, az LMP társelnöke jelentette be csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Ikotity István, a párt képviselőjelöltje hozzátette: ha az államfő nem tesz eleget kérésüknek, akkor ügydöntő népszavazást kezdeményeznek.

Szél Bernadett közölte, azt kérik az államfőtől, hogy "ne a kampány hevében", hanem az azt követő időszakra, 2015-re kezdeményezze a népszavazást. Megerősítette, az LMP a nukleáris energia magyarországi kivezetését szorgalmazza.

Emlékeztetett arra, hogy január 16-án Schiffer András társelnökkel személyes találkozót kértek Áder Jánostól. Az államfő nem válaszolt megkeresésükre, ezt úgy értékelik, hogy nem kívánja fogadni őket - mondta.

A házbizottság nap folyamán tartott ülésen nyilvánvalóvá vált számukra - folytatta -, hogy az a népszavazási kezdeményezés, amire a találkozón megkérték volna a köztársasági elnököt "az Orbán-Putyin paktummal" kapcsolatban, időben lassabban tudna lefolyni, mint ahogy a paksi bővítésről szóló szerződést elfogadná az Országgyűlés.

Tudomása szerint a nemzetközi szerződés általános vitája hétfőn lehet, időkeretben, és ha jól számol, akkor kedden már részletes vita lehet, így csütörtökön akár már el fogadhatják a szerződéseket. Hangsúlyozta, hogy ezekkel a szerződésekkel kapcsolatban egyetlen felelős döntést hozhat a magyar parlament, azok elutasítását.

Ikotity István azt mondta, Fukusima után a Magyarországon élőknek joga kinyilvánítani, hogy szeretnének-e ilyen fenyegetettségben élni. Szerinte a népszavazást a legszélesebb vitának kell megelőznie; ha a köztársasági elnök úgy dönt, az LMP kidolgozza a társadalmi vita feltételeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.