LMP: A szürkegazdaságig csúsznak a jégre vitt vállalkozások

Munkahely-teremtés helyett a számlagyárakat támogatja a kormány az eva eltörlésével – legalábbis az LMP szerint. Az ellenzéki párt attól tart, hogy a lépés csapást mér majd az adómorálra.

Az LMP szerint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetésével a kormány a munkahelyek helyett a számlagyárakat támogatja – ismertette a párt álláspontját keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor. A távirati iroda tudósítása szerint a választmányi szóvivő úgy értékelte: a lépéssel csapást mérnek az adómorálra, és sok százezer vállalkozót "tesznek a jégre és taszítanak bele a szürkegazdaságba".

Az ellenzéki politikus úgy látja: az eva megszüntetése nagymértékben ellentétes az adónemek és az adminisztrációs terhek csökkentését meghirdető kormányprogrammal. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy elhibázottnak tartják a javaslat beterjesztésének idejét és módját, mert az érintettek két hónap alatt képtelenek felkészülni az átállásra.

Vágó Gábor azt mondta, a hétfő esti parlamenti vita során a kormánypárti képviselők csak azzal tudtak az eva eltörlése mellett érvelni, hogy az nem illik a magyar adórendszerbe. "A magyar adórendszer annyira bonyolult, hogy egy ilyen egyszerű adónem, mint az eva, valóban nem illik bele" – kommentált a szóvivő, aki azt is hangsúlyozta, hogy a döntés a költségvetési bevételeket is csökkentené, mert – véleménye szerint – egy átlagos evás vállalkozó többet tesz bele a büdzsébe, mint egy másik adózási formát választó társa.

A változás nagy mértékben függ attól, hogy az érintett vállalkozók mekkora hányada választja a szürkegazdaságot – válaszolta Vágó Gábor az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az LMP szerint hogyan alakulnának az adóbevételek az eva megszüntetése után. A politikus valószínűsítette, hogy az adómorál csökkenni fog, de hozzátette, hogy ennek mértékét nehéz pontosan kiszámítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.