LMP: a Pintér alá rendelt szolgálatok adjanak tájékoztatást Szilvásyék ügyéről

Mile Lajos arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a hozzá rendelt titkosszolgálatok vezetői az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt számoljanak be Szilvásy György volt titokminiszter és az úgynevezett "kémügyben" szintén meggyanúsított volt nemzetbiztonsági vezetők esetéről.

A nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja arra emlékeztetett, hogy tavaly tavasszal Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy György egykori titokminisztert felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH egy másik volt vezetőjét pedig hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsították meg.

Mile Lajos utalt arra is, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tavaly nyáron zárt ajtók mögött tartott ülést, ahol tájékozódni szerettek volna a történtekről, de akkor a testület tagjai "elég visszafogott" tájékoztatást kaptak, a jegyzőkönyvet pedig 2089-ig titkosították. Hozzátette, hogy ezt követően viszont a sajtóban jóval több információ jelent meg a szigorúan titkos ügyről, mint amihez a bizottság tagjai hozzájuthattak.

A képviselő elmondta, hogy néhány hete Pintér Sándor belügyminiszter a bizottság előtt tartott rendes éves beszámolója során azt javasolta neki, hogy az ügyben forduljanak a legfőbb ügyészhez.

Mile Lajos szavai szerint ezt követően viszont hiába javasolta, hogy a testület hallgassa meg Polt Péter legfőbb ügyészt, a júliustól az Alkotmányvédelmi Hivatalt vezető Göbölös Lászlót és a Nemzeti Védelmi Szolgálat élén álló Bolcsik Zoltánt, a bizottság kormánypárti tagjai ezt egy "lendületes tartózkodással" megakadályozták.

A politikus szerint aggályos, hogy egy ilyen kényes ügyben a kormánypártok magatartása mindenféle ártalmas találgatásoknak ad teret. Hozzátette, a kormányoldal politikai hozzáállása azt is megakadályozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ellássa alapvető kötelezettségeit. Éppen ezért azt kéri Pintér Sándortól, hogy a hozzá rendelt titkosszolgálatok vezetői az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt számoljanak be az ügyről. Egyúttal azt is kérte, hogy a miniszter a lehetséges keretek között a nyilvánosságot is próbálja meg tájékoztatni - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.