LMP: A magyar kormány asszisztál a verespataki projekthez

Súlyos politikai hibának tartja az LMP, hogy a magyar kormány csendes asszisztálásával hamarosan megnyílhat Verespatakon Európa legnagyobb külszíni ezüst- és aranybányája, ami óriási veszélyt jelent a térség környezeti és kulturális értékeire - olvasható az ellenzéki párt közleményében.

"Az Orbán-kormány nem tett semmit a ciános technológia uniós tiltása érdekében, és a nemzetközi környezetvédelmi egyezmények kínálta mozgásteret sem használta ki, ellenben a hazai zöldhatósági és vízügyi intézményrendszer lebontásával sokat tett azért, hogy ne álljon rendelkezésére a hatékony ellenlépésekhez szükséges szakmai bázis. A verespataki aranybánya magyarországi és külhoni magyarok milliói számára jelent közvetlen veszélyt a Tisza vízgyűjtőjén" - fogalmaz a Csiba Katalin által jegyzett közlemény.

Az LMP környezetpolitikai szakszóvivője felidézi: a verespataki projektet a román kétharmad egységesen támogatja, miközben a kockázatokban a magyar állam is osztozik. Emlékeztet rá, hogy a nagybányai katasztrófa után máig nem kaptunk érdemi kártérítést, ami előrejelzi, milyen esélyeink lesznek egy esetleges későbbi, hasonló baleset során.

"Hasonlóan átláthatatlan magánberuházás előkészületei zajlanak az ukrajnai Nagymuzsalyon. Az LMP kikérte a bánya környezetvédelmi hatástanulmányát a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, és bár a határidő lejárt, választ nem kaptunk. Az LMP nem szeretné, ha a magyar környezetpolitika mulasztásai nyomán az ország körbeépülne környezetkárosító bányászati létesítményekkel" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.