LMP: A korrupcióellenes kerekasztal lovagjai

Nem adja fel az LMP: a tavalyi pártközi egyeztetések kudarca után ismét tárgyalnának a korrupcióról.

Korrupcióellenes kerekasztalra hívja az LMP a kormány képviselőjét, a számvevőszék elnökét, a parlamenti frakcióvezetőket, valamint a korrupcióval foglalkozó kutatóintézetek és civil szervezetek képviselőit.
Az LMP egy kormányzati ciklusokon átívelő, megegyezésen alapuló antikorrupciós cselekvési terv, a korrupció elleni minimum megalkotását akarja elérni - közölte Schiffer András frakcióvezető és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes pénteken az MTI-vel.

Az ellenzéki politikusok közleménye szerint pártjuk február 15-ére szervezi a tanácskozást, amelyre meghívják Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, a parlamenti frakciók vezetőit, a Budapesti Corvinus Egyetem korrupciókutató központjának vezetőjét, valamint a korrupcióval foglalkozó civil szervezetek - a Transparency International, a K-monitor és az atlatszo.hu - képviselőit.
A kerekasztal kiinduló munkaanyagának az LMP közelmúltban nyilvánosságra hozott antikorrupciós 12 pontját szánja Schiffer András és Karácsony Gergely, szerintük ugyanis ez alkalmas a korrupció rendszerszintű visszaszorítására.

A két ellenzéki képviselő december végén írásbeli kérdéssel fordult Navracsics Tiborhoz, valamint Németh Lászlóné fejlesztési miniszterhez, egyebek mellett azt tudakolva, hogy miért nem teljesülnek a kabinet korrupciómegelőzési programjában foglalt vállalások.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a parlament honlapján közzétett válaszában hangsúlyozta: a korrupciómegelőzés érdekében a kormány az eddigiekben számos intézkedést tett, a feladatok egy része már megvalósult, a többi végrehajtása pedig jelenleg is tart. "Az a megállapításuk tehát, hogy a feladatok egyike sem teljesült határidőre, így nem helytálló" - írta, majd részletezte, milyen lépések történtek eddig, és milyen továbbiak várhatóak az idén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.