LMP: A kormány nem akarja az ügynökakták nyilvánosságát

Az LMP szerint a Fidesz-KDNP továbbra sem akarja az akták nyilvánosságát a múlttal kapcsolatban, a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvényjavaslatuk azt nem helyettesíti.

A benyújtott törvényjavaslat legalizálja, hogy a Fidesz egy következő "választási kanyarban" kénye-kedve szerint előálljon bizonyos aktákkal. Ugyanakkor fedezi azokat az embereket, akik "valamiért nekik kedvesek", de adott esetben érintettek voltak a kommunista hatalomgyakorlásban – mondta Schiffer András, az LMP társelnöke, országgyűlési frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: pártja támogatja a bizottság felállítását, de ezzel nem helyettesíthető, hogy az akták nyilvánossá váljanak. Véleménye szerint valójában egy "szőnyeg alá söprési törvényjavaslatot" nyújtottak be. Hozzátette: ha a Fideszt tisztességes szándékok vezették volna, akkor minden parlamenti pártnak lehetőséget adtak volna arra, hogy delegálhassák képviselőjüket a grémiumba, a jelek szerint viszont egy párttestületet akarnak létrehozni.


Schiffer András hangsúlyozta: világosan látni kell, milyen kapcsolatrendszerek vannak a gazdaságban, amelyek visszanyúlnak a rendszerváltás előtti időszakra, látni akarják, hogy a rendszerváltást hogyan befolyásolta a múlt, de erre a törvényjavaslat semmilyen "megfejtést" nem ad.

A képviselő kifogásolta, hogy a testület határidő és garancia, bírói felülvizsgálat nélkül "ránthat elő" bizonyos aktákat. Az sem garantált - tette hozzá -, hogy "határidőn belül" megvizsgálják, mennyire voltak jelen a kommunista rendszer működtetői a nemzeti kerekasztal-tárgyalások szereplői között és az 1990 utáni politikai erőkben. Hozzáfűzte, azért is szeretnék az akták teljes nyilvánosságát, hogy a politikai folyamatokat ne lehessen "előrángatott" ügynökaktákkal befolyásolni. "Ennek a játéknak véget kell vetni" - közölte Schiffer András.

Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője a sajtótájékoztatón arról beszélt: egy morálisan leromlott nemzetnek fontos lenne, hogy megismerje a múltját, mert a jelen csak ezzel együtt magyarázható. Hozzáfűzte, hogy a benyújtott javaslat rendkívül megkésett, a Fidesz több olyan határidőt is átlépett, amelyeket korábban saját maguk állítottak fel.

A kormány pénteken törvényjavaslatban kezdeményezte a Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására. Az öttagú bizottság elnökét és két tagját az országgyűlés választaná meg kétharmados többséggel, míg egy-egy tagot a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevezhetne meg. Az elnök államtitkári, a tagok helyettes államtitkári fizetést kapnának. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.