LMP: a kormány ne csorbítsa a civil jogosítványokat!

A Lehet Más a Politika (LMP) hisz a civilek demokráciát erősítő, értékteremtő munkájában, ezért azt javasolja az Orbán-kormánynak, hogy "sürgősen vonuljon vissza a saját térfelére", és ne csorbítsa a civil jogosítványokat.

Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében egyebek között azt kifogásolta, "a Nemzeti Civil Alapprogramot (NCA) úgy kívánja átalakítani a kabinet, hogy az NCA Tanácsában a jelenlegi 88 százalékos civil képviseletet egyharmadra szorítják, a testületek elnökeit pedig az illetékes kormánytag nevezi ki, és az illetők még a munkarendjükről sem dönthetnek maguk".

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban (NGTT) a zöldek képviseletére demokratikus szavazással kiválasztott civil jelölt helyett "a kormány előhúzott egy másik, a zöld oldal számára teljességgel ismeretlen álcivilt a kalapból", és őt hívta meg az NGTT-be - írta Ertsey Katalin országgyűlési képviselő a közleményben.

Véleménye szerint ezek a lépések azt a látszatot keltik, mintha az Orbán-kormány nem lenne tisztában a "civil" szó jelentésével. Ez a szó kormánytól független, a kormányhatalmat ellenőrző szervezeteket jelöl - jegyezte meg a politikus, aki azt javasolta a civil szervezeteknek, "éljenek a törvényekből és az alkotmányból következő jogaikkal, és utasítsák vissza, hogy a kormány jogsértő módon elsikkassza a rendszerváltás óta megszerzett demokratikus jogosítványaikat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.