LMP: a Fidesz torz társadalom-felfogását tükrözi a végtörlesztés

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közreadott adatok alapján az LMP úgy látja, hogy beigazolódtak korábbi bírálatai, mert a végtörlesztés magán viseli "az elmúlt másfél év elhibázott kormányzásának jegyeit, világossá válik benne a Fidesz torz társadalom-felfogása" - írja Ertsey Katalin képviselő és Szabó Zsolt választmányi tag az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A szöveg hangsúlyozza, hogy a devizaadósoknak mindössze 16 százaléka tudott végtörleszteni, és közülük alig 25 százalék tudta forint hitellel kiváltani adósságát; a többiek a megtakarításaikat mobilizálták. A politikusok szavai szerint utóbbiakról nem tudni pontosan, "mit és honnan, hiszen a vagyonvizsgálatot megtiltotta a kormány, miközben 468 milliárd forint került elő hirtelen".

Hozzáteszik, hogy a lehetőséggel az itt élő külföldiektől kezdve a befektetési célú hiteleseken keresztül számos jobb helyzetű adós élhetett, de "az adósságban tovább fuldokló" hitelesek száma milliós nagyságrendű maradt.

Egyúttal annak a meglátásuknak is hangot adnak, hogy a "végtörlesztés árát az adófizetők is megfizetik", mert a mintegy 336 milliárd forintos költség 30 százalékát közpénzből állja az ország. Hangsúlyozzák, hogy a devizaadósok 84 százaléka számára marad az árfolyamrögzítés, de ez is csak abban az esetben, ha képesek rendszeresen törleszteni. Rámutatnak: a legreménytelenebb helyzetben az a százötvenezernyi devizaadós van, akik 90 napon túli fizetési késedelemben vannak, és akiket a kormány, "az út szélén hagyott".

Hangsúlyozzák, hogy a kabinet és a bankok megállapodásából a legfőbb érintettek, az adósok maradtak ki, így csak igazságtalan megoldás születhetett, mert aki rendelkezett tartalékkal, az komoly segítséget kapott a kormánytól, aki pedig rossz helyzetben van, "arra legyintenek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.