'A Fidesz megszállta a bírói igazgatást'

Az LMP szerint kedden, Handó Tünde megválasztásával teljesedett be a Fidesz másfél éve kezdett "hosszú hadjárata", amelyet a párt azért indított, hogy "gyarmatosítsa a független intézményeket."

Schiffer András, ellenzéki frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-KDNP "megszállta" a bírói igazgatást, amikor úgy döntöttek, hogy a kormányfő "személyes jó barátja", Szájer József fideszes EP-képviselő felesége legyen az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

A politikus, aki formálisnak nevezte a jelölés folyamatát, kijelentette, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök "egyszerű végrehajtója lett a Fidesz utasításainak". Szavai szerint az államfő múlt héten kedden, amikor őt fogadta, még nem tudta, hogy kit akar jelölni, de egy órával később "Lázár János látogatása után úgy látszik, már megvilágosodott az elméje".

Schiffer András élesen kettéválasztotta, hogy valaki bíróként függetlenül hoz ítéleteket illetve azt, hogy a bírói szervezetrendszer élén pártatlan és független marad-e. Arra is szükség van, hogy az állampolgárok többsége is higgyen az OBH vezetőjének pártatlanságában - tette hozzá, kijelentve, hogy a Fidesz viszont "egy közeli bizalmason keresztül" a demokratikus jogállamokban példátlan jogosítványhoz jutott.

A képviselő végül kitért arra is, hogy pártjuk a titkos szavazáson azt támogatta, hogy Darák Péter legyen a Kúria elnöke.

A parlament kedden Handó Tündét az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH), míg Darák Pétert a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnökévé választotta kétharmados többséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.