LMP: a Fidesz falaz az egykori állambiztonságnak

A kormány a Kenedi-bizottság megszüntetésével elveszi a lehetőséget a jövő generációk elől, hogy megismerjék a kommunista diktatúra működését és az egykori állambiztonság szerepét a rendszerváltásban - állítja az LMP. Schiffer András frakcióvezető szerint a Fidesz falaz az egykori állambiztonsági szerveknek, és nem kíván szembenézni a múlttal.

A kormány december 16-án kiadott rendeletével az a fő probléma, hogy a Kenedi-bizottság megszüntetésével az Alkotmányvédelmi Hivatal civil kontroll nélkül dönthet arról, minek a minősítését tartja fenn (vagyis mi marad titokban), és minek a minősítését szünteti meg (vagyis mi lesz kutatható és az áldozatok számára hozzáférhető) - írja közleményében Schiffer András.

Az LMP frakcióvezetője szerint könnyen lehet, hogy az egykori III. főcsoportfőnökségnek dolgozó tisztek döntik el, mely állambiztonsági érdek minősül ma a Köztársaság védendő értékének. A Kenedi-bizottság lényege az volt, hogy legyen civil kontroll a minősítési eljárásban - hangsúlyozza az ökopárti politikus.

"A diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai. Az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítsa a mágnesszalagok kutathatósága feletti civil kontrollt. Az ökopárt arra is felszólítja a kormányt, hogy eleget téve egy nyáron elfogadott országgyűlési határozatnak, terjessze a parlament elé a teljes aktanyilvánossághoz szükséges törvénymódosításokat" - olvasható a kiadott iratban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.