LMP: A a rendőri zaklatások nem oldják meg a diszkóbiztonságot

A tavaszi parlamenti ciklus kezdetén az LMP javaslatcsomagot nyújt be annak érdekében, hogy biztonságosabbá váljanak a szórakozóhelyek - jelentette be szerdai budapesti, Cake Olivio VI. kerületi önkormányzati képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

Az LMP parlamenti képviselője, Vágó Gábor azt mondta, el akarják érni, hogy törvény előírja, milyen létszámú és képzettségű biztonsági őrségnek kell felügyelnie az egyes szórakozóhelyek biztonságát. Emellett azt szeretnék, ha a jövőben a hatóságok felelősségét is vizsgálni lehetne, ha azok nem teszik meg a megfelelő intézkedéseket.

A politikus szerint a probléma gyökere oda nyúlik vissza, hogy sem a jelenlegi, sem az előző kormányzatok nem foglalkoztak az ifjúsággal. Az államnak és az önkormányzatoknak minél több erőforrást kellene fordítania olyan közösségi terek megteremtésére, ahol a fiatalok biztonságban és kulturált körülmények között szórakozhatnak.

Vágó Gábor kitért arra is, hogy a szerdai kormányülésen születik döntés a szórakozóhelyek biztonságáról szóló kormányhatározatról. Kijelentette, az eddig kiszivárgott híreket értékelve,  az LMP nem találja elégségesnek a tervezett lépéseket. Megjegyezte, hogy véleményük szerint azok nem is a probléma gyökereit igyekeznek megtalálni.

Cake Olivio közölte, az eddigi intézkedések alapján az látszik, hogy meg akarják növelni a razziák számát, de az LMP úgy gondolja, hogy "a biztonságos szórakozás megteremtése nem a razziákon és a fiatalok vegzálásán múlik, hanem a biztonságos szórakozóhelyek kialakításán". Ezért a tömegrendezvények átfogó szabályozására,  rendszeres szakhatósági ellenőrzésekre van szükség, miközben meg kell teremteni a lehetőséget, hogy az önkormányzatok hatékonyabban tudjanak fellépni a rendeletet megszegő szórakozóhelyekkel szemben.

Hozzátette, emellett Szabó Máté országgyűlési biztos ajánlását figyelembe véve meg kell vizsgálni a belső kerületeket érintő csendrendeletet, mert az visszaélésekre adhat alkalmat. Azzal, hogy a szórakozóhelyeken a razziák folyamán "a fiatalokat potenciális gyanúsítottként kezelik", nem oldódik meg a biztonság kérdése. Ezeket az intézkedéseket esetlegesen drogprevencióra lehet használni, de arra sem a legalkalmasabbak, mert a razziák során elsősorban a fogyasztókat és nem a terjesztőket kapják el.

Az LMP támogatja az olyan civil kezdeményezéseket, mint például a tizenévesek szülei által létrehozott "Budapesti szülők riadólánca".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.