LMP: a kormány ejtse az állami mobilcéget

Az LMP szerint a kormánynak az állami mobilcég helyett a foglalkoztatás növelésére kellene költeni – írta közleményében Vágó Gábor.

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának tagja pártja nevében üdvözölte, hogy a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) "jogsértő döntését", és "megtorpedózta" a tervezett állami mobilszolgáltató indulását. Az LMP álláspontja szerint a mobiltávközlési piacon a verseny a szabályozás és nem egy állami vállalat megjelenése révén növelhető.

A képviselő hangsúlyozza, hogy a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank által alakított társulás az év elején "nevetségesen alacsony áron", 10 milliárd forintért nyerte el a működéséhez szükséges frekvenciákat. Az állami mobilszolgáltató "bagóért" jutott hozzá a frekvenciákhoz, az adófizetőknek azonban ez további tízmilliárdokban kerülne – jelenti ki a képviselő.

Az LMP nevében a politikus felszólította a kormányt, hogy ejtse a felesleges állami beruházást, és hangolja újra a piac szabályozását, ha alacsonyabb tarifákat szeretne látni. Egyúttal arra szólítja fel az NMHH-t, hogy a hozzá visszakerülő frekvenciákat jogszerűen, piaci alapon értékesítse.

Vágó Gábor végül arra kéri a kabinetet, hogy a bevételt épületenergetikai programok finanszírozására használja fel, mert véleményük szerint ezek a beruházások valódi munkahelyeket teremtenek, és csökkentik a lakosság rezsiköltségeit.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn jogerősen helyezte hatályon kívül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvencia-árverésen hozott januári határozatait, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik mobilszolgáltató MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett akkor újabb frekvenciablokkokat.

Annak eldöntése, hogy az NMHH az eredeti állapotot állítja helyre, vagy új tendert hirdet, meghaladta a bíróság hatáskörét, így arról nem szól az ítélet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.