LMP: vízlépcső nélkül nélkül nincs paksi bővítés

Az előzetes megvalósíthatósági tanulmányokat megvizsgálva kiderült, hogy a paksi atomerőmű régi és a tervezett új blokkjait csak úgy lehet párhuzamosan működtetni, ha megtörténik a Duna duzzasztása - jelentette ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke szombaton tatabányai sajtótájékoztatóján.
"A tanulmányban ugyan hűtőtornyok szerepelnek, de ezeknek százmilliárd forint az áruk darabonként, ami rendkívül drága. Szakértők egyértelműnek tartják, hogy a duzzasztott Duna mint hűtőtó sokkal olcsóbb lenne. Ha ilyen nagy projektektől van szó, a végén az olcsóbb megoldásokat szokták választani" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Szél Bernadett elmondta, a megvalósíthatósági tanulmányban is szerepel egy olyan szivattyús tározós erőmű, amelynek az alsó tartálya egy duzzasztott Duna-meder lenne.

"Vízlépcső nélkül és duzzasztás nélkül nincsen paksi bővítés. A kormánynak számot kell adnia arról, hogy mire készül a Dunával. Az a titkolózás, ami minden küszködésem dacára már hónapok óta folyik, azt mutatja, hogy itt olyan információk vannak, melyek jelentősen rontanák a Fidesz választási esélyeit" - jelentette ki az LMP társelnöke.

A politikus "a következő generációk rovására végrehajtott, választás előtti osztogatásnak" nevezte az ingyenes öntözővíz biztosítását, mellyel véleménye szerint az nyer, akinek sok földje van az öntözőcsatornák mellett.

"Ezek azok a cégek, melyek az agrártámogatásoknak a zömét is bezsebelik. Ha Nyergest, Csányit és Leisztingert említem, látszik, hogy itt mindkét oldal oligarchái jól járnak" - tette hozzá Szél Bernadett.

Az LMP társelnöke szerint az ingyenes öntözővíz biztosításával a kormány szembemegy a saját vízgazdálkodási stratégiájával, a környezetvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal. Azt mondta, ha a kormány tényleg segíteni akarna azoknak az embereknek, akiknek öntözniük kell, akkor ehhez a rászorulóknak támogatási rendszert kellene kidolgozni.

Az LMP programjáról Szél Bernadett elmondta, annak két alappillére a korrupció visszaszorítása és a zöld gazdaság élénkítésére alapozott munkahelyteremtés, amellyel számításaik szerint 440 ezer új munkahely is létrejöhetne. Kiemelten fontosnak nevezte egy olyan új adórendszer kialakítását, amely a kiskeresetűeknek kedvez és nem a társadalom felső húsz százalékának a jövedelmét növeli.

Szél Bernadett szombaton Komárom-Esztergom megyében a helyi képviselőjelöltekkel - Tatabányán Gutai Zsolttal, Esztergomban Prommer Mátyással, Komáromban Szabados Sándorral - vesz részt városnéző sétákon és beszélgetéseken.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.