LMP-s fórum a földbirtok-politikáról nyertes és vesztes pályázókkal

Az LMP szerint az állami földbérletpályázatok eredménye miatt megosztott lett a vidék társadalma, és ezért a kormány a felelős. Szabó Rebeka, a párt politikusa erről szerdán beszélt újságíróknak, az LMP földbirtok-politikáról szóló fóruma után, amelyen nyertes és vesztes pályázók egyaránt részt vettek.

Szabó Rebeka a több mint kétórás, néhol indulatos vitákkal tarkított fórum után arról beszélt: van értelmük az ilyen találkozóknak, mert mindig fontos, hogy meghallgassák egymás véleményét. Úgy vélte: a feszültségek abból eredeztethetők, hogy egy-egy település közelében olyan emberek vitték el az összes állami földet a helyi gazdák elől, akiknek nincs gazdálkodási tapasztalatuk, és jóval távolabb élnek.

"Amíg ez a helyzet fennáll, addig maradnak a feszültségek, és úgy gondolom, a kormány felelős azért, hogy a vidék társadalma megint ilyen megosztott lett" - jelentette ki.

Szerinte a feszültségek úgy oldhatók fel, ha az egész földbérletpályázatot újrastrukturálják, és korrekt, visszaéléseket kizáró pontozási rendszert vezetnek be.

A fórumra - ahová az LMP gazdálkodókat, érdekvédelmi és civil szervezeteket hívott meg - többek között a nyertes és a vesztes pályázatokkal kapcsolatban alakult ki vita a résztvevők között. Az egyik gazdálkodó a nyertes pályázókat arra kérte, legyenek empatikusak a pályázatokon vesztes gazdatársaik iránt, egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy például Kajászón vagy Csákváron egy helyi gazda sem nyert.

Egy nyertes gazdálkodó úgy érvelt: nem nyerhet mindenki, és senki sem ígérte, hogy mindenki kap majd egy darab földet. Hozzátette: sok olyan terület van, ahol nem hirdettek meg földeket, az ott élő gazdák mégsem háborodtak fel. Egy másik résztvevő úgy vélte: "nem fél év alatt dől el a világ sorsa", lesz még lehetőség, hiszen a jövőben is sok hektár állami földet pályáztatnak majd meg.

Egy vesztes pályázó azt hangsúlyozta: nem siránkozni jöttek, hanem a nyertes pályázókhoz hasonlóan szerettek volna fejleszteni, de az összes földet elvitték előlük.

Több hozzászóló is azt hangsúlyozta, nem jó, ha szembefordítják egymással a gazdálkodókat, így többen is politikai csatározásoktól mentes szakmai konszenzust javasoltak földügyekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.