LMP: pártatlan földbizottságok kellenek

Az LMP szerint helyben lakó gazdálkodókból álló, semleges, pártatlan, a politikától független földbizottságok felállítása szolgálná a vidék érdekeit.
Sallai Róbert Benedek, a párt megválasztott országgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte pénteken, hogy a Magyar Nemzet arról írt: a kormány változtatna a május elsején életbe lépő, de már elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvényen, hogy a demokratikus elvek erőteljesebben érvényesüljenek a helyi földbizottságok felállításakor, miután az unióból is kifogásolták az erre vonatkozó előírásokat.

Sallai Róbert Benedek a helyi földbizottságok létrehozását ésszerű és logikus lépésnek tartja, a jogszabály végrehajtásával kapcsolatos gyakorlat, illetve annak hiánya viszont számos aggályra teremt lehetőséget szerinte.

Hangsúlyozta, megfelelő helyi beágyazottsággal, személyes ismeretségekkel és a helyi földügyeletek lehetséges hatásaira objektív rálátással rendelkező bizottságokra van szükség.

Az LMP elképzelései szerint a földbizottságok munkájában a helyben élő, regisztrált gazdálkodók kvóták alapján vehetnének részt. Sallai Róbert Benedek hat-húszfős testületeket javasol, amelyekben a 300 hektárnál nagyobb érdekeltséggel rendelkező gazdálkodók aránya nem haladja meg, az állattartóké viszont eléri az egyharmadot. Ahol szükséges, ott kvóta alapján az LMP helyet adna a helyi biotermelőknek is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.