LMP: Összefonódó céghálózatok nyúlták le az EU-pénzeket

Az Öveges programban nyújtott támogatásoknál gyanítanak súlyos visszaéléseket, az EMMI is feljelentést tett. Csepreghy úgy reagált: nem érti, hogy kerül a csizma az asztalra.

 

Az LMP szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere egyaránt felelős lehet az Öveges-programmal kapcsolatos súlyos visszaélésekért – erről az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hadházy Ákos kifogásolta, hogy bár a Miniszterelnökség ellenőrzési főosztálya súlyos szabálytalanságokat tárt fel a mintegy 17 milliárd forintos, főleg kémiai laboratóriumok kialakítását vagy munkafüzetek készítését célzó oktatási program megvalósításában, felelősöket mégsem nevezett meg, és a vizsgálatokba nem vonta be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.
A vizsgálat eredményét ismertetve Hadházy Ákos közölte: összeférhetetlen ajánlattevők jelentkeztek a pályázatra, és összefonódó céghálózatok „nyúlták le az uniós forrásokat". Mint arról a politikus már korábban is beszámolt, az egyes városok számára más-más cégek teljesen megegyező munkafüzeteket készítettek, de Szekszárdon például az is előfordult, hogy 13 millió forintért fejlesztettek ki egy tanterem-foglalási szoftvert, egyetlen hét alatt.

Mint mondta, pártja szerint az összeg mintegy 70 százalékának jogszerű felhasználása vitatható. A politikus, aki az önkormányzatok felelősségét is felvetette, választ vár arra: ki vonható felelősségre az ügyért? Azt is tudni akarta: visszaveszik-e forrásokat, mert, mint mondta, ha ezt nem a kormányzat teszi meg, hanem az unió, a forrás elvész. Emlékeztetett: pártja mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma is feljelentést tett már az ügyben.

'Hogy kerül a csizma az asztalra?'

Az Öveges-program ügye nem új, hiszen éppen a Miniszterelnökség indított vizsgálatot tavaly nyáron a programban tapasztalt visszaélések gyanújának felderítésére, a vizsgálat befejeztével pedig maga a Miniszterelnökség utasította az érintett tárcát, hogy tegyen büntetőfeljelentést - közölte Csepreghy Nándor európai uniós fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár kedden az MTI-vel az LMP sajtótájékoztatójára reagálva.

"Hogy kerül a csizma az asztalra?" - kérdezte Csepreghy Nándor, hangsúlyozva, hogy a Miniszterelnökségnek más ügyekhez hasonlóan ebben az esetben sincs lehetősége és szándéka sem a nyomozásba való beavatkozásra.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.