Orbán ültesse seprűre az offshore-lovagokat!

AZ LMP szerint offshore-lovagok ötcsillagos szállodájává vált a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési frakciójának helyettes vezetője az MNB székháza előtt tartott szombati sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy az átalakítás most zajlik. Az MNB és alapítványai ugyanis offshore cégekkel üzletelnek, a többi között ingatlanokat vásárolnak tőlük – tette hozzá.

Az LMP ezért az Országgyűlésben azt javasolta, hogy az MNB a nyereségét fizesse be a költségvetésbe, ám a kormánytöbbség a törvényjavaslatot nem fogadta el – emlékeztetett az ellenzéki politikus.

A frakcióvezető-helyettes példaként említette, hogy a jegybank túlárazottan, egy offshore cégtől vásárolta meg az Eiffel-palotát, valamint az is kiderült, hogy a bank egyik alapítványa egy offshore cégtől vásárolt 1,6 milliárd forintért egy villát.

Az LMP szerint mindennek az az oka, hogy a kormány és a Fidesz nem volt hajlandó olyan szabályozást elfogadni, amely az offshore cégeket kitiltja a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból.

A kialakult helyzet másik oka Matolcsy György MNB-elnök féktelen pénzszórása, amelynek során hatalmas összegeket juttatott offshore hátterű cégeknek – fűzte hozzá Schmuck Erzsébet. Matolcsy György tevékenysége kimeríti a bűncselekmény kategóriáját, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek kezdeményeznie kellett volna a köztársasági elnöknél a visszahívását – jelentette ki.

Az LMP javasolta az MNB alapítványainak megszüntetését is. Az árfolyamnyereségből adódó összegnek sokkal jobb helye volna a költségvetésben, az oktatásban és az egészségügyben – jelentette ki.

Itt az ideje, hogy véget érjen a Matolcsy-történet, az MNB-alapítványok garázdálkodása – fogalmazott. Orbán Viktor pedig tartsa be 2010-ben tett ígéretét, amely szerint seprűre ültetik az offshore lovagokat – mondta Schmuck Erzsébet. A sajtótájékoztatón az LMP aktivistái molinót tartottak a magasba, amelyen az "Offshore hotel" felirat volt olvasható, alatta pedig öt csillag.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.