LMP: Orbán hűbérúri rendszert épít

Az LMP szerint a kormány megint átverte a kistelepülési polgármestereket: csak ígéretet kaptak, fizetésemelést nem.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány továbbra sem kívánja segíteni a kistelepülési polgármesterek méltatlanul alacsony fizetésének emelését, és arra nem biztosít központi forrást - olvasható a Lehet Más a Politika (LMP) közleményében.

A decemberben végül el nem fogadott törvényjavaslat csupán egy átverés volt, hiszen a kormánypártok elvonták az önkormányzatok forrásainak nagy részét. A finanszírozási gondokkal küszködő települések vezetőinek így esélye sem lenne élni a lehetőséggel.

A Gerstmár Ferenc önkormányzati szakszóvivő által jegyzett közlemény emlékeztet rá: a kormány egy törvénymódosítással lehetőséget teremtett volna arra, hogy az 1500 főnél kisebb lakosságú települések polgármestereik fizetését saját bevételeik terhére legfeljebb harminc százalékkal megemeljék. Az LMP álláspontja szerint az emelés ekkora mértéke elégtelen, de ez csupán elvi vita, hiszen a kivéreztetett önkormányzatok nem is tudnának élni a lehetőséggel.

A kormánypártok valódi célja egy olyan hűbérúri rendszer kialakítása, melyben mindenki függ a központi kormánytól, és ebbe nem férnek bele az önálló egzisztenciával rendelkező kistelepülési polgármesterek. Az LMP olyan javaslatot tud támogatni, amely legalább 2014 előtti szintre emeli a kistelepülési polgármesterek fizetését, és erre központi forrást is biztosít. Ehhez mintegy 1,5 milliárd forint szükséges, amire bőven lenne elegendő forrás, ha Rogán Antal szomszédjának kommunikációs megrendeléseinél fontosabbak lennének a kistelepülési polgármesterek - zárul a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.