Kvóta: Félreértés, hogy az LMP „a kormánnyal együtt a nemre buzdít"

Nem jelent fordulatot az LMP-nek a migrációs válsággal kapcsolatos megközelítésében Szél Bernadett bálványosi szabadegyetemen kifejtett véleménye – állították a Népszabadságnak a párt illetékesei. Szél a két kormánypárti frakcióvezetővel, Kósa Lajossal és Harrach Péterrel folytatott kerekasztal-beszélgetésen az októberi kvótanépszavazásról azt mondta: „A migráció és bevándorlás mindig is nemzeti hatáskörben volt az unióban és ott is kell maradnia, zsarolásnak egyetlen nemzet sem engedhet. A válasz tehát az urna előtt a nem.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos társelnökök
Szél Bernadett és Hadházy Ákos társelnökök
Mohai Balázs / MTI

Az elhangzottakat sokan a fideszes nézőpont melletti felsorakozásként értékeltek. A témával a párt vezető testületei közül az Országos Politikai Tanács és az országos elnökség is foglalkozott. Az elfogadott álláspont egyrészt a habonyi propaganda termékének minősíti a kormány kvóta-népszavazási kezdeményezését, és azt tartalmazza, az LMP nem vesz részt a figyelemelterelő akcióban, a részvétellel kapcsolatos döntést pedig a választókra bízza. Ugyanakkor a szöveg azt is tartalmazza, hogy a párt a migrációs politika meghatározását a nemzeti parlamentek illetékességi területének tartja, sőt, az EU által követett migrációs politikának is az egyes tagállamok parlamenti döntésein kellene alapulnia.

Szél szerint bizonyos részek kimaradtak az MTI tudósításából, például az, hogy a népszavazás kiírását cinikus hatalomtechnikai lépésnek nevezte, amelynek nincs köze a menekültproblémához. – Hogy ennek ellenére mégsem ösztönzünk senkit bojkottra, annak két oka van. Az LMP egyik alapértéke a részvétel, a népszavazás intézményét tiszteljük, bízunk a választók felelős döntésében. Azt is helytelennek tartjuk, ha valaki a népszavazást ellenzéki helyosztóként kívánja használni, a távol maradók vagy az igen szavazatok számából következtetve a pártok erősorrendjére – hangsúlyozta Szél Bernadett.

Szerinte sok érv szól ugyan a távolmaradás mellett, és ő maga is arrafelé hajlik, de továbbra is úgy gondolja, hogy voksolás esetén a pártja álláspontjából a nemleges szavazat következik. Azt a beállítást viszont szavai félremagyarázásának vagy félreértésének nevezte, hogy az LMP bárkit „a kormánnyal együtt a nemre buzdít".

A másik társelnök, Hadházy Ákos a Népszabadság kérdésére azt nyilatkozta: nincs köztük nézetkülönbség a kvótareferendum megítélésében. Ő is úgy látja, hogy a migrációs válság a küldő és a fogadó országok számára is hatalmas kihívás, a probléma megoldásában azonban sem a népszavazás, sem a kötelező kvóta nem segít. Hadházy jelentette ki elsőként az LMP prominensei közül, hogy nem fog részt venni a népszavazáson.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.