„Ne vegzálják a függetleneket!”

Politikai alapon megosztott szakmai szervezetek és kirekesztett, adóhatósági vegzálás alatt álló alkotók jellemzik a kulturális életet - véli a Lehet Más a Politika (LMP) szakszóvivője.
- Az Orbán-rezsim áldásosnak nem nevezhető működése a színházművészetben is kifejti romboló hatását; politikailag motivált intézményvezetői kinevezések, politikai alapon megosztott szakmai szervezetek, problémás finanszírozási modell (TAO), ami ellen még a jelenlegi kurzus haszonélvezői is felemelik szavukat - írja közleményében Komlósi Csaba, az LMP kulturális szakszóvivője. 

A párt szerint független alkotói közösségek csökkenő támogatása, nemzetközi pályázatainak ellehetetlenítése, adóhatósági vegzálása, bizonytalan helyzetűvé vált vagy épp megszűnő társulatok és játszóhelyek jellemzik a színházakat az Orbán-kormány alatt.

Pedig a színház, a művészetek közül talán leginkább bír önmagán túlmutató jelentéssel. Bizonyos megközelítésekben az általában vett kultúra modelljeként, kultúra önábrázolásaként illetve önreflexiójaként tekintenek rá. Folyamatos megújulása, a hagyományos színpadi játék megőrzése mellett a változó társadalmi igényeknek megfelelő, akár esélyegyenlőségi vagy pedagógiai területeket érintő művészeti projektek létrehozása révén bárhol, bármilyen társadalmi közegben ki tudja fejteni a hatását.

Az LMP ezért úgy véli, hogy egy a virágzó és sokszínű színházi kultúra léte mindannyiunk közös érdeke és akár a jelenleg még kirekesztettek kulturális és közéleti integrációjának egyik fontos eszköze is lehet - zárul a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.