LMP: Hűtsék a kórházakat!

Légkondicionálót minden egészségügyi intézménybe - kéri az LMP.  A szekszárdi kórházban múlt héten egy orvos elájult a hőségtől műtét közben.

Az LMP szerint az idén nyáron látott hőhullámok bebizonyították, hogy tarthatatlan az, hogy sok kórházban és műtőben egyáltalán nincsen légkondicionálás: ez nem csak az ott dolgozó orvosok és ápolók munkakörülményeit teszi elviselhetetlenné, de súlyos kockázatot jelent a betegek számára is. A párt szerint a rövidtávú megoldást az jelentené, ha az uniós pályázati pénzből minden kórházat napelemmel működő klímával szerelnének fel.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ két évvel ezelőtti felmérése szerint az egészségügyi intézményeknek csak mintegy húsz százaléka légkondicionált. A szekszárdi kórházban például arra is volt példa, hogy egy orvos elájult a hőségtől műtét közben. Az idei nyár is bizonyította, hogy ezen mielőbb változtatni kell, mivel a globális felmelegedés miatt a hőhullámok hossza és intenzitása erősödni fog.

Az LMP ezért azt várja a kormánytól, hogy a lehető leghamarabb tegye lehetővé, hogy az egészségügyi intézmények uniós forrásból mindenhol légkondicionáló berendezéseket szerelhessenek fel. Erre bőven jutna pénz, ha nem a gazdasági hátország kifizetésére használnak az uniós forrásokat,  vagy ha nem szórna el az MNB tízmilliárdokat fölösleges ingatlanokra. A párt szerint hosszabb távon szükség van az összes egészségügyi intézmény teljes körű energiahatékonysági felújítására.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.