Az LMP ellenzi az atomtörvényt

Az LMP azt szeretné, ha erősödne az atomenergetikai projektekhez kapcsolódó parlamenti kontroll és a nyilvánosság szerepe, ezért nem támogatja az atomtörvény tervezett módosítását - mondta Keresztes László Lóránt, a párt elnökségi tagja vasárnap Pécsen, sajtótájékoztatón.

A politikus megítélése szerint a nyilvánosság egyre erőteljesebb kizárása tapasztalható a Pécs környéki uránbányászati elképzelésekkel, a Paksi Atomerőmű bővítésével és a baranyai Boda közelébe tervezett nagy radioaktivitású hulladékok tárolójával kapcsolatban, holott ennek éppen az ellenkezője lenne indokolt.

Az atomtörvény módosításával bizonyos folyamatok nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé válnának, egyes dokumentumok, információk már peres úton sem kerülhetnének nyilvánosságra - közölte. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: az LMP az eddiginél nagyobb kormányzati felelősségvállalást szeretne látni az általa atomipari komplexumnak nevezett három tervhez kapacsolódóan.

Hozzáfűzte, a párt ennek jegyében kéri a kormányt, hozza nyilvánosságra a Wildhorse cégnek a Pécshez közeli kutatófúrásokról és az uránbányászat megvalósításáról szóló tanulmányát, s azt, hogy a készítéséhez milyen, korábban közpénzekből folytatott kutatások keretében szerezett információkat használt fel.

Szeretnénk tudni, mi a kormány álláspontja, milyen választ adott a befektető társaságnak, valamint azt is, milyen befektetők, milyen céllal érdeklődnek a mecseki uránbányászati lehetőségek iránt, s mi a kormányzati stratégia a Magyar Urán Zrt. kiemelt jelentőségű szervezetté nyilvánításával - sorolta.

Kóbor József, az LMP nukleáris biztonsági szakszóvivője azt mondta, hogy az uránbánya esetleges megnyitásának és a nagy aktivitású hulladékok elhelyezésének előkészítési folyamatába a helyi községeket vonják be társulás formájában, ugyanakkor a közeli, mintegy 150 ezer lakosú Pécset kihagyják belőle, s ez elfogadhatatlan.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.