LMP: az összeomlás szélén áll az egészségügy

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint az összeomlás szélén áll az egészségügy. Erről az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön az MTI-nek azt követően, hogy sajtótájékoztatót tartottak a témában Budapesten. Ikotity István azonnali béremelést követelt a szférában, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az alulfinanszírozott rendszerben nem megfelelő az eszközállomány, túl nagy a munkaterhelés, és igazságtalan elem a hálapénz. Azt mondta, hogy az egész egészségügy állapotát jól tükrözi az a szerdai eset, amelynek során a fővárosi Szent Imre Kórházban egyszerre felmondott az altatóorvosok háromnegyede. Véleménye szerint az ilyen történések száma növekedni fog, mert egyre több egészségügyi dolgozó sokall majd be.

Az LMP úgy véli, hogy a szakemberek kizárólag a szakmájuk iránti elhivatottságuk és a kötöttségeik miatt vannak még Magyarországon, és nem az állam "tartja életben" az egészségügyet, hanem ők. Ha nyugatra vándorolnak, "alsó hangon" ötször-hatszor annyit kereshetnek, mint Magyarországon - világított rá a problémára.

Ikotity István hivatkozott az LMP egy felmérésére, amelyre ötszáz egészségügyi dolgozó válaszolt. Nekik mindössze tizenkilenc százalékuk nem gondolkodik a kivándorláson, negyven százalékuk pedig már megtette az első lépéseket a távozás felé. Az LMP azonnali, százmilliárd forintos mentőcsomagot juttatna az egészségügybe, és alapbéremelést szorgalmaz. A párt által javasolt adórendszer bevezetése esetén egy egészségügyi dolgozó átlagosan 21 ezer forinttal többet vinne haza úgy, hogy semmivel sem kellene többet költeni az egészségügyre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.