LMP: Ádernek is aggályos volt a Fideszre szabott választási rendszer

Az LMP számára megfelelő az önkormányzati választás október 12-i időpontja, a párt felkészülését nem befolyásolja, hogy egy héttel előbb vagy később kerül sor a szavazásra - közölte az MTI megkeresésére szerdán Sallai R. Benedek. A politikus emellett viszont felháborítónak nevezte, hogy a választás kiírására azért is kellett várni, mert nem lehetett tudni, hogy „a hirtelen hatályba helyezett szabályozás egyáltalán alkotmányos-e”.

A képviselő látványos jelenségnek nevezi, hogy az államfő megvárta az Alkotmánybíróság (Ab) döntését. Véleménye szerint ez jelzi, hogy alkotmányossági szempontból a köztársasági elnök számára is aggályos volt némileg „ez az utolsó pillanatban a Fideszre igazított új választási rendszer”.

Arra is kitér, hogy megkezdték a felkészülést az önkormányzati választásokra, de szavai alapján számukra nem cél országos lefedettség, mert abban hisznek, hogy a pártpreferencia helyi szinten a legkisebb mértékben kellene, hogy hasson a szavazókra. Az LMP helyi közösségeket igyekszik segíteni, sok valóban független jelöltet látna szívesen, és együttműködni elsősorban parlamenten kívüli erőkkel, főként helyi civil csoportokkal tervez - jelenti ki.

Szerte az országban tapasztalható azonban, hogy a kormánypártok különböző „morálisan elfogadhatatlan eszközökkel próbálják eltántorítani a helyi indulókat, aminek első jele volt a kistelepülési polgármesterek méltatlanul, sértően alacsony fizetési mértékének megállapítása” - ismerteti meglátását. Konkrét jel továbbá kormánytagok állandó vidéki haknizása, amellyel mindenhol arra hívják fel a figyelmet, hogy egy település akkor boldogulhat, ha a kormánypárti vezetőt választ magának - teszi hozzá a képviselő.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.