LMP: a kormány a csalókat védi

Közel másfél száz magyarországi kistelepülésen jelentősen túlárazva építettek játszótereket – derítette ki az Európai Csalás Elleni Hivatal. Az LMP szerint a kormány az ügy felderítése helyett a csalás eltussolására készül.
A Fidesz összejátszik bűnözői csoportokkal, vagy csak futni hagyja őket? Avagy: kit fedez Pócs János, fideszes országgyűlési képviselő? – kérdezi közleményében az LMP parlamenti frakciója.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy míg a pártnak peres eljárásban kell kierőszakolnia a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól az arra vonatkozó adatokat, milyen cégek és önkormányzatok voltak érintettek a „játszótérbotrány" néven elhíresült nagy összegű csalásban, addig a kormányzat már a nyomozás lezárulta előtt megkezdte a helytállást a bűnözők helyett.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) derített fényt arra, hogy 145 kistelepülésen építettek jelentősen túlárazva játszótereket. A csalás nem tűnt fel sem az érintett önkormányzatoknak, sem az ellenőrzéseket végző vidékfejlesztési hivatalnak, sem más magyar hatóságnak. A túlárazás miatt az Európai Bizottság visszaköveteli az e célra felhasznált 1,3 milliárd forintot.


Azonban megdöbbentő módon a kormány nem a játszótérbotrány felderítését és a felelősségre vonást tartja fontosnak, hanem az egymilliárd forintot meghaladó csalás eltussolását tervezi, a keletkezett anyagi kárt pedig közpénzből pótolná – állítja az LMP.

A minap feltűnt Pócs János jászsági fideszes országgyűlési képviselő közösségi oldalán egy hálás, köszönetet mondó levél Tari András jásziványi polgármestertől (a képviselő leendő vejétől), amiért a képviselő közbenjárt az önkormányzat részére a Belügyminisztériumban a visszautaláshoz történő forrásbiztosításért.

Ez az „urambátyám" közigazgatási menet az LMP szerint felveti a kérdéseket: Pócs János csak a leendő vőnek segített, vagy már minden érintett önkormányzat megkapta a költségvetési kiegészítést? Mit jelent ez? 1,3 milliárd forint közforrást már átutaltak 145 érintett önkormányzatnak, hogy azok helytálljanak? Ha igen, ez azért lehetséges, mert már a nyomozati munka során az önkormányzatok felelősségének a legkisebb gyanúja sem merült fel?

Az LMP a helyzet tisztázása érdekében írásbeli kérdésekkel fordul a legfőbb ügyészhez, hogy kiderítse, zajlik-e a nyomozás, ha igen, milyen stádiumban van. A Belügyminisztériumtól a párt azt szeretné megtudni, mind a 145 érintett önkormányzat megkapta-e a rendkívüli költségvetési támogatást a bűncselekmény kapcsán, vagy ha nem, milyen szempontok alapján választották ki azt, hogy ki kapja meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.