LMP: A KLIK alkalmatlan

- A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) alkalmatlan feladatai ellátására, amit az is mutat, hogy a nyári óvodai helyettesítéssel kapcsolatos feladatát sem teljesíti - olvasható az LMP közleményében.

Nyaranta visszatérő problémát jelent, hogy az önkormányzati fenntartók hetekre, sőt hónapokra bezárják az óvodákat, miközben azoknak egész évben nyitva kellene tartaniuk. A KLIK feladata lenne egy megyei szintű pedagógusi helyettesítési rendszer működtetése, de ilyen a gyakorlatban nem létezik. Az LMP felszólítja a KLIK-et, tegyen eleget jogszabályi kötelezettségének - írja közleményében Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika társelnöke, és Ikotity István országgyűlési képviselő.

Szerintük a KLIK alkalmatlan feladatai ellátására, amit az is mutat, hogy a nyári óvodai helyettesítéssel kapcsolatos feladatát sem teljesíti. A köznevelési törvény kimondja, hogy az óvodának egész évben nyitva kell tartania. Egy tavalyi kormányrendelet szerint ugyanakkor a pedagógusok szabadságát a nyári időszakban kell kiadni.

Mint írják, az óvodák általában ügyeleti rendszerben oldják meg a nyári óvodai ellátást, ami sok esetben nem működik, mert nincs a közelben óvoda, vagy nehézséget jelent a gyerekek utaztatása. Az önkormányzatok nehéz helyzetben vannak, ha mind a szülők, mind a pedagógusok jogos igényeit ki akarják elégíteni.

Az LMP szerint a KLIK-nek kellene összhangot teremtenie az igények között, és működtetnie a pedagógusok - jelenleg csak papíron létező - állandó helyettesítési rendszerét. Az évközbeni ellátás gondjait is orvosolni kellene, hiszen több ezer óvodai férőhely hiányzik. Az óvodafejlesztési program mellett rendezni kell a családi napközik finanszírozását - zárul a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.