Listaügy után „büdös-zsidózás” Egerben

Éppenséggel ironizált, s a hatalom embereit akarta az ostobasággal szembesíteni, amikor látszólag „zsidózott” – állítja Várkonyi György, az egri EVAT Zrt. vezetője, annak kapcsán, hogy kiderült: nem csak listát akartak állíttatni Egerben a nemkívánatos művészekről, de Székhelyi József színművészt egyenesen „eszdéeszes büdös zsidónak” titulálták. Habis László, Eger polgármestere hétfőn elrendelte: vizsgálják ki, történt-e jogszabálysértés.

A városi önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottsága egyik tavaly szeptemberi ülésének jegyzőkönyve szerint a fideszes bizottsági elnök arról beszélt: a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik „a Himnuszt kiforgató” művész fellépését. Mire a szervezők – talán ironikusan – felvetették: szakmai munkájukat megkönnyítené, ha a bizottság listát készítene az Egerben nem kívánatos művészekről. A városháza közleménye szerint „nem komoly felvetésként” hangzott el a tiltólista gondolata.

Az Egriugyek.hu hírportál hétfőn nyilvánosságra hozta az ülés hangfelvételének egy részletét. Eszerint Várkonyi György – aki a nyári programokat szervező Művészetek Háza Kht. többségi tulajdonosa, az egri vagyonkezelő részvénytársaság képviseletében vett részt az ülésen – kifogásolta, hogy a 2012-es rendezvények összeállításakor nem csak szakmai érvekre összpontosít a bizottság.

Mire Orosz Ibolya, a kulturális és Idegenforgalmi Bizottság FIDESZ-KDNP-s elnöke így reagált: „Igen. Ebben teljesen igazad van, csak tudod, amikor a bizottság kapja azt a jelzést, hogy a középkori piacon X.Y nevezetű... hogy hívják azt a felolvasót, akit meghívott a Művészetek Háza (...) Székhelyi József elvtársunk akart megjelenni, és ezt a bizottságunknak támadva azt mondják, hogy képzeljük mi, hogy erre pénzt adunk...!?”

Ezt követően mind Várkonyi, mind Orosz Ibolya leállíttatták a jegyzőkönyvvezetést. Az ülésről készült hangfelvétel szerint a párbeszéd így folytatódott:

– Ne haragudj Ibolya. Idefigyelj! Ez, ez ez innentől politika.

– Jó, akkor zárjuk is le, mielőtt elkezdjük.

– … mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi nem jöhet ide, mert ő...

– Nem jöhet ide! – vetette közbe Orosz Ibolya

– … ő egy eszdéeszes büdös zsidó, az egyszerűen... – folytatta Várkonyi.

– Te mondtad! – felelte a bizottsági elnök.

– A kijelentése miatt – szólt közbe egy másik bizottsági tag.

– De valójában Villon-t baromira tudja – mondta Várkonyi. – Na most lehet, hogy kell szelektálni evvel, hogy ne jöjjön ide olyan, hanem csak az én emberem jöjjön ide, de...

– Például. Most megtehetjük – válaszolta erre Orosz Ibolya, vélhetően arra utalva, hogy a kétharmados többséggel efféle „erőfölény” is jár.

Várkonyi György hétfőn megkeresésünkre azt mondta: reméli, hogy a párbeszédből kiviláglik, miszerint ő egyfajta görbe tükröt akart a bizottság vezetője elé állítani, s épp azt kifogásolta, hogy nem szakmai, hanem mindenféle egyéb alapon szelektálnak a művészek között. Ezért hangzott olyan brutálisan a mondata, bár – tette hozzá – arra nem emlékszik, hogy az „eszdéeszes” kifejezést használta volna. Közölte: ma is fenntartja az álláspontját, hogy az egri kulturális rendezvények megszervezése szakmai feladat, s nem tartozik a bizottság hatáskörébe, hogy eldöntse: ki léphet fel a városban és ki nem.

Orosz Ibolya szerint a bizottság nem szelektál művész és művész között, s ezt egy meglepő kijelentéssel magyarázta. Szavai szerint ezt igazolja, hogy az Egerről készült hivatalos imázsfilmhez a Kerekes Band szolgáltatja a zenei aláfestést, márpedig ebben egy LMP-s önkormányzati képviselő, Csarnó Ákos is muzsikál. Majd kétszer is hangsúlyozta: Eger érseki székhely, s erre mindenkinek tekintettel kell lennie. Arra a kérdésre, hogy pontosan mit ért ez alatt, nem adott egyértelmű választ.

Eger polgármestere, Habis László azonban ezúttal konkrét lépésre szánta el magát. Míg a múltkori „listás” ügyben csak egy mismásoló sajtóközleményt adott ki, most bejelentette: hétfőn levélben kérte meg a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnökét, Csarnó Ákost, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban, s adjon tájékoztatást arról is, észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt, s javasol-e ezzel kapcsolatban valamilyen intézkedést.

– Egerben, mely várost a korábbi szocialista szakminiszter, Hiller István tüntetett ki a Kultúra Magyar Városa címmel, nem volt, nincs és soha nem is lesz „nemkívánatos művészekről” készült tiltólista. A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok, az értékteremtés jegyében a város nagy számban támogat civil szervezeteket és számos fesztiválnak ad otthont. A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom – összegezte álláspontját Eger kereszténydemokrata polgármestere.

Eger, városháza
Bánhalmi János 2007.07.29. Digitális 102. sz. DVD Eger, városkép, épületek, egri vár vidéki város,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.