Listát készítene a kommunizmus áldozatairól Áder

Magyarország és Németország együttműködésével elkészülhet a kommunizmus áldozatainak listája mindkét országban, a munka 2014-ben kezdődhet és három évig tarthat - mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn Berlinben.

Az államfő Joachim Gauck német szövetségi elnökkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: javasolta vendéglátójának, hogy Magyarország és Németország közösen állítsa össze a kommunizmus áldozatainak listáját.

"Régi adóssága ez mindkét országnak" - mondta Áder János. A kérdéssel foglalkozó szakértők becslése szerint nagyjából három év kell ahhoz, hogy "minden igényt kielégítő, pontos" lista készülhessen. A munkát már jövőre el kellene elindítani - mondta a köztársasági elnök. Hozzátette: a német államfővel folytatott megbeszélés alapján "megvan a közös akarat" a lista összeállításához.


Áder János rendkívül jó hangulatú, szívélyes találkozásként jellemezte megbeszélését Joachim Gauckkal. Elmondta: a látogatásnak külön aktualitást adott, hogy a budapesti Országházban éppen hétfőn tartanak megemlékezést a kitelepített magyarországi németek tiszteletére Norbert Lammert, a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag elnökének részvételével.

A köztársasági elnök kifejtette: Magyarországot és Németországot "ezer szál köti össze", berlini látogatásának célja pedig e kapcsolatok további erősítése. A német államfővel folytatott megbeszélésének egyik meghatározó témája az volt, hogy jövőre egyszerre több évfordulóról is meg kell emlékezni, hiszen 2014-ben lesz az első világháború kitörésének 100. évfordulója, a magyar holokauszt 70. évfordulója és a rendszerváltás 25. évfordulója.

Áder János elmondta: a kommunizmus áldozatainak listájára vonatkozó javaslat mellett azt is javasolta a német államfőnek, hogy a rendszerváltás évfordulóját "emeljük ki a hagyományos megemlékezések sorából", és a két ország emlékezzen meg közösen a negyedszázados évfordulóról.

A közös megemlékezés során a fiatal nemzedékek figyelmét is rá kell irányítani arra, mi is történt 25 évvel ezelőtt. A fiataloknak nincs személyes élményük a rendszerváltásról, és számukra már természetes a szabadság érzése, ugyanakkor van bennük igény, hogy megértsék a rendszerváltás mozgatórugóit. "A mi felelősségünk, hogy elmondjuk-e nekik, miért történt meg, amit rendszerváltásnak nevezünk" - mondta Áder János.

A köztársasági elnök hétfőn kezdődött bemutatkozó munkalátogatása első napján egyebek között megtekinti az egykori keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi berlini központi vizsgálati fogdájában kialakított emlékhelyet, ahol koszorút helyez el a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére. Ezen a programon - Áder János meghívására - részt vesz egy csoport diák is a pilisvörösvári Friedrich Schiller német nemzetiségi gimnáziumból. A köztársasági elnök sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: éppen azért hívta meg a fiatalokat, mert "ennek a generációnak történelem", ami 25 éve történt.

Áder János kétnapos berlini látogatása során találkozik Angela Merkel német kancellárral, Guido Westerwelle külügyminiszterrel és Norbert Lammerttel is, valamint ünnepi beszédet mond a berlini magyar nagykövetség és a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin március 15-i fogadásán.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.