Ligetvédők: Az átültetési pávatánc nagyon sokba fog kerülni a budapestieknek

A Ligetvédők szerint nem több mint blöff a Városliget Zrt. műszaki igazgatójának bejelentése, hogy egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, és az érintett fákat átültetik - közölte a civil szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A szervezet arra reagált, hogy Sághi Attila a Lokál című napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában azt mondta: a Liget projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Úgy fogalmazott: mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül

A Ligetvédők szerint a bejelentésnek "nyilvánvalóan kommunikációs szerepe van", és "ez az átültetési pávatánc nagyon sokba fog kerülni a budapestieknek és nem több mint blöff".

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a bejelentés szerint az egészséges fákat nem fogják kivágni, vagyis "előtérbe kerülnek majd azok a szakértők, akik jó pénzért és meggyőződésből kiadják majd az összes szabálytalanul kivágandó fának a beteggé nyilvánító szakvéleményt". Megjegyezték: a beteg és balesetveszélyes fa esetén nem kell fakivágási engedélyt kérni, csak be kell jelenteni.

Hozzátették: az átültetés - ha nyáron végzik - a fa biztos halálát jelenti, elenyésző a sikerrel átültethető fák száma, "de bizonyára jó bevétel lesz a haveri kertészeti cégeknek". Megjegyezték azt is, hogy nincs értelme a Városliget területén belüli átültetésnek, hiszen az építkezések és közműfektetés nem teszik majd lehetővé a folyamatos gondozásukat, öntözésüket, kímélésüket.

Ha Budapesten bárhová máshová átültetik őket és fél évre rá elszáradnak, elrohadnak, az meg már nem lesz hír - jegyezték meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.